Чехия вече не е най-атрактивната страна за германските инвеститори в

...
Чехия вече не е най-атрактивната страна за германските инвеститори в
Коментари Харесай

Германските инвеститори имат нова любима дестинация в Централна и Източна Европа

Чехия към този момент не е най-атрактивната страна за немските вложители в района на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), оповестява Radio Praha.

Според изследване на Германско-чешката индустриална и комерсиална камара Естония изпреварва всички 15 страни в района и към този момент е първа във връзка с привлечените инвестиции на компании от стопанска система номер 1 в Европа.

Три години поред Чехия беше водеща, само че в този момент страната остава на второ място, а трета е Полша.

В документа се показва още, че дефицитът на квалифицирани чиновници е главната причина за по-слабия интерес на немския бизнес към Чехия. Към това способстват още възходящите разноски за труд, неналичието на бистрота и корупцията в страната.

Що се отнася до Естония, въпреки и дребна, през последните две десетилетия балтийската страна отбелязва забележителен стопански напредък и сериозен прогрес в региона на новите технологии в съпоставяне освен с ЦИЕ, само че и със Западна Европа.

Любопитен факт е, че през последните години точно там брутният вътрешен артикул на глава от популацията пораства най-бърго - от 3000 $ през 1995 година до 18 000 $ през 2016 година.

Преди време пък стана ясно, че в Естония разноските за труд в индустриалния бранш към този момент са към 50% по-високи от тези в прилежащите й Литва и Латвия.

" Също по този начин те са доста по-високи от тези в България и Румъния, само че спрямо други страни от района разликите са по-малки ", разяснява преди време икономистът Каспар Ойа от централната банка на балтийската страна пред Baltic Times.

Все отново съгласно данните,представени от Ойа, те са с към 50% по-високи и от тези в Полша и Унгария, както и с сред 20 и 25 на 100 по-високи от тези в Чехия и Словакия във връзка с индустриалния бранш.

" Това значи, че във връзка с разноските за труд Естония се оказва доста по-скъпа дестинация за произвеждане спрямо останалите страни в Източна Европа ", показва икономистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР