Чехия съобщи, че вносът на руски нефт през нефтопровода Дружба

...
Чехия съобщи, че вносът на руски нефт през нефтопровода Дружба
Коментари Харесай

Чехия значително е увеличила вноса на руски нефт през 2023 г. въпреки санкциите

Чехия заяви, че вносът на съветски петрол през нефтопровода " Дружба " е достигнал своя пик от 2012 година насам макар наложените на съветския експорт наказания, предава УНИАН.

Новината заяви прессекретарят на държавната петролна компания Mero Барбора Пуцова в коментар за ČTK. По думите ѝ, за първото полугодие на 2023 г през " Дружба " страната е внесла 65% от нужния ѝ петрол, до момента в който през предходната година делът е бил 56%.

Медиите означават, че същата наклонност се следи и в други европейски страни - рафинериите се стараят да се подсигурят с запаси на фона на опасенията, че ще възникне недостиг за суровина поради невъзможността за доставки през Украйна.

Както е известно, Европейски Съюз забрани вноса на тръбопроводен петрол като част глобите против Русия. Чехия обаче си издейства пролонгация и ще може да внася съветски петрол през " Дружба " до края на 2024 година

 

България също си издейства дерогация за импорт на съветски петрол с танкери за същия период, само че депутати от ръководещата коалиция внесоха план за решение за отвод от нея, напомнят специалисти.

В момента Чехия внася петрол по две трасета - през нефтопровода " Дружба " (от Русия, през Украйна и Словакия) и през тръбопровода IKL (той потегля от Германия и получава суровина от нефтопровода TAL в Италия, който на собствен ред се зарежда от морски терминал в Триест).

Медиите напомнят, че дерогацията за Чехия е до края на 2024 година Но съгласно техническия шеф на Mero Зденек Дундра страната ще купува петрол от Русия, до момента в който не откри друга опция. За тази цел страната възнамерява да осъществя плана TAL-PLUS, който планува разширение на потенциала на тръбопровода TAL до началото на 2025 година

По данни на самодейността NO Russian oil за 2023 г Чехия е закупила от Русия петрол за 25 милиарда крони (малко над 1 милиарда евро).

Подчертава се, че за 2022 г през " Дружба " и TAL рафинериите в Чехия са получили 7,4 милиона тона петрол - сас 7% повече от 2021 година

Компанията Mero е главният оператор на доставките на петрол в Чехия. Тя е оператор на чешката част от нефтопроводите " Дружба " и IKL.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР