Чехия беше сред страните от ЕС, които обявиха Русия за

...
Чехия беше сред страните от ЕС, които обявиха Русия за
Коментари Харесай

Убиват с дългосрочна цел отношенията между Русия и Чехия

Чехия беше измежду страните от Европейски Съюз, които оповестиха Русия за " терористичен режим ". Освен това тя беше една от първите, които направиха това, макар всички проблеми за себе си и нестабилната позиция на локалните управляващи. Тази стъпка сигурно ще има съществени последици. Включително и тези, към които старателно се стремят основателите на тази груба акция.

В Европа, колкото по на запад, толкоз по-малко русофоби. Това е единствено догадка и то с „ изключения “ като Беларус, само че интернационалната процедура всеки ден хвърля доказателства в нейна изгода.

Тази седмица чешкият парламент одобри специфична резолюция, която афишира съветското държавно управление за " терористичен режим ". По-рано същото беше направено в естонския парламент (88 гласа " за " при най-много 101) и Сената на Полша (85 " за " при най-много 100). Процедурно гласуването беше единомислещо, просто част от народните представители не участваха по една или друга причина.

В долната камара на чешкия парламент имаше 200 места, участваха 159 души, 129 гласоподаваха " за ", имаше и несъгласни. Разбира се, несъгласните са малцинство, само че концентрацията на русофобия към този момент не е същата.

Има и сходна резолюция на латвийския парламент, в която Русия е оповестена за " страна спонсор на тероризма ". Формулировката беше възпроизведена като папагал в Съединени американски щати, само че като цяло беше обособена фермерска самодейност, персонален метод за изложение на ненавист, провал. Талин, Варшава и Прага към този момент се позоваха на сходна резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, която приканва за повтаряне на обвиняването против Русия на национално равнище.

По-точно, няма директни отговорности и юридически всичко „ от горната страна “ е към този момент нищожно, освен тъй като Русия не е член на ПАСЕ и се е отдръпнала от ОССЕ (организацията „ майка “ на Асамблеята). Всяка страна сама решаваше по кое време да плюе Русия - в този момент или по-късно. Или в никакъв случай, тъй като ПАСЕ не може да задължава – единствено предлага. Но съгласно следствията това даже не е плюнка, а просто хула. Засега.

Тънкостта е дали в законодателството на дадена страна има такова определение като „ терористичен режим “ или „ страна спонсор на тероризма “ - и какво следва от това. В Съединени американски щати да вземем за пример има такова законодателство и попадането в листата на „ спонсорите “ (сега в него са Иран, Северна Корея, Куба и Сирия) значи автоматизирано въвеждане на редица наказания и ограничавания.

Много от тях (както и доста други) към този момент са въведени против Русия, само че не всички. Статутът " спонсор на тероризма " допуска даже отпадане на дипломатическия имунитет - както на хора, по този начин и на имущество. Председателят на Камарата на представителите в оставка Нанси Пелоси прикани администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да предприеме тази стъпка, само че в Белия дом очевидно са разбрали, че това ще бъде последвано от спиране на дипломатическите връзки със загуба на последните канали за връзка с Москва - и реши да не рискува.

Законодателството на Полша, Чехия и Естония не планува нищо за " терористичните режими ", само че законодателството не е доктрина, когато би трябвало се трансформира.

Напълно допустимо е всичко това да е увод към нещо по-глобално. Например до конфискация на съветско имущество, замразено в западните страни. Впоследствие те могат да одобряват закони, които гласят, че естонци, поляци, чехи (и кой различен ще бъде в този списък) са свободни да се разпореждат със собствеността на „ терористични страни “ по свое убеждение или по убеждение на Украйна.

Това е подготовка за законна кражба. Но задачата на уредниците и контрольорите на този развой надали се лимитира до търсене на пари за помощ за Киев. По-скоро легализираната кражба се предизвиква от тези сили, чийто интерес е допустимо най-дългото скъсване на връзките сред Русия и страните от Запада.

Национализацията на имуществото в такива случаи е благонадежден, изпитан способ. Пренавиването може да бъде извънредно мъчно заради политически, стопански и процедурни разноски и преди имущественият спор да бъде позволен, възобновяване на връзките постоянно е невероятно.

Най-известните образци в този смисъл са Куба и Съединени американски щати. Хавана не съставлява никаква опасност за Съединените щати отдавна, само че опитът на демократите да стартират помиряване, без да вдигнат кубинската национализация на американски активи, беше анулиран от републиканците при президента Доналд Тръмп.

Всичко това обаче не е ново и не анулира въпроса за какво Чехия е една от първите, които влезе в бутилката - незабавно след латвийците, естонците и поляците, без даже да дочака Литва, която преди началото на СВО се състезаваше за купата най-русофобска страна в Европейския съюз.

Ясно е, че чехите са били помолени. Горе-долу е ясно какви сили са поискали това и на какъв език. Но за какво чехите? По отношение на решението да се откажат от Русия за десетилетия напред, няма явен избор.

По принцип този избор беше изработен преди СВО, още при предходното държавно управление, което реши да упрекна Русия за случая във Врбетица, макар че нямаше доказателства за това. В резултат на това Чешката република, дружно със Съединените щати, „ имаха достойнството “ да отворят листата с „ неприятелските страни “ след въвеждането на сходно разбиране в съветското законодателство.

Преди това обаче Прага, за разлика от Варшава, Рига и други замъци на русофобията, се смяташе за минимум враждебната към Русия столица на Европейски Съюз, отстъпвайки в този смисъл единствено на Атина, Будапеща, Виена, Никозия и – преди промяната на власт там – Братислава. И това е напълно разумно, защото Чехия беше измежду очевидните бенефициенти от съдействието с Русия във връзка с енергетиката, съдействието в производството, финансите, туризма - описът е богат.

В същото време в чешкото общество могат да се намерят полярни отзиви за Русия и Украйна. Някои чехи са раздразнени от притока на украински мигранти и този фактор е съществувал в връзките им доста преди притока на бежанци.

За цената на спора с Москва и цената на помощта на Киев жителите роптаят на доста места в Европа, само че Чехия е една от дребното страни, в които това придобива темперамент на всеобщ национален митинг (както да вземем за пример в най-русофилската страна на Европейски Съюз - България).

Това носи спомагателни опасности за държавното управление на премиера Петер Фиала, идеологически русофоб, който обаче сигурно осъзнава, че е в уязвима позиция и остава най-непопулярният водач на Европейски Съюз в родината си.

Може би нелогичното държание на чешките управляващи се изяснява по същия метод, по който разбиращите хора обясниха раздухването на „ случая във Върбетица “. Искаха да изтласкат от Чехия съветската дипломатическа задача и всички признаци на съветско въздействие, предвид на обстоятелството, че Чехия се трансформира в неофициална столица на „ шпионските игри “ за няколко десетилетия, каквито беше Швейцария по време на Първата студена война.

Това се случи по разнообразни аргументи - от " старите връзки " на силовите структури от времето на Студената война до особеностите на локалния военно-промишлен комплекс, само че по този начин се случи. Прага се трансформира в зона на спор на ползи измежду най-влиятелните разследващи служби в света. А напъните на НАТО да задълбочи разрива сред Москва и Прага са прекомерно явни, с цел да не се отбележат тези условия.

Сега нещата вървят към спиране на връзките - съвършен сюжет от позиция на " пречистване от въздействие ", когато всяко показване на " терористичния режим " в Прага ще бъде изцяло отстранено, а Чешката република най-сетне ще се освободи от злонамереното въздействие на руснаците в интерес на цялостно послушание на съдружниците от НАТО.

Преди още по-голяма част от чешкото общество да осъзнае, че неговите ползи няма да бъдат взети под внимание (текущата инфлация и сериозният спад на виталния стандарт са ключът към това), всичко, което в миналото е свързвало Русия и Чехия, ще бъде нарязано на части и смляно на кайма, тъй че да е невероятно връщането обратно.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР