Частните апетити към атрактивни имоти са вероятно най-често срещаното явление

...
Частните апетити към атрактивни имоти са вероятно най-често срещаното явление
Коментари Харесай

В лабиринта на корупцията

Частните апетити към атрактивни парцели са евентуално най-често срещаното събитие по земите български в последните десетилетия. По мотив на едно бурно съвещание на Общинския съвет в гр. Сандански на 31 май т.г. локални поданици се обадиха в ДУМА с молба да се огласи какво в действителност се случва в града на именития Яне и с чия благословия. Според тях към зелените площи пред гимназията "Яне Сандански ", където се намира и главното учебно заведение "Христо Смирненски ", а наоколо е и професионалната гимназия "Тимирязев ", от години има частни апетити, а в нелегално разположеното там заведение се продава алкохол на възпитаници, навъртат се проститутки и нощем гърми чалга. Собствениците на заведението печелят тлъсто от години, без в касата на общината да влиза нито лев. Според хората комерсиалният обект е противозаконен, издигнат е в миналото - през 70-те години на предишния век, от хлебозавода в Сандански, само че по какъв начин е попаднал в ръцете на частници в този момент, те не знаят. Смятат даже, че някой, отново на частно, е преотдал сладкарницата чартърен на различен и събира наеми от него. Обитатели от централната част на града нееднократно са се жалвали безуспешно в кметството. Дори директорката на гимназията е алармирала, че заведението основава риск за учениците.
Въпросното общинско съвещание от края на месец май е разказано в детайли от публицистите на районния ежедневник в. "Вяра ", които са участвали там и били жестоко нападани от общински съветници от Вътрешна македонска революционна организация и Земеделски съюз "Ал. Стамболийски ". Това съвещание обаче има дълга предистория.
Какво сподели изследването на ДУМА? Теренът пред гимназията е обществена държавна благосъстоятелност, за което има актове от 1998 година, доказани в кадастралната карта на града през 2011 година В устройствения проект на гр. Сандански той е предназначен като зелена повърхност за публично прилагане. През 2007 година обаче компанията "Св. Врач 2003 " ЕООД с шеф Андон Янев си изкарва при нотариус нотариален акт за благосъстоятелност върху сладкарница "Орхидея " (90 кв. м.) и върху прилежащия й терен от 230 кв. м. пред гимназията на съображение някаква приватизационна договорка с хлебозавода от 1992 година През 2007 година всички служби в града обаче от дълго време са наясно, че теренът е актуван като обществена общинска благосъстоятелност. Пита се по какъв метод е публикуван въпросният нотариален акт, което е въпрос към прокуратурата. Още повече - в нотариалния акт е записано, че площта се намира в имот, който... не съществува!
През 2012 година "Св. Врач 2003 " се пробва да приключи "съсобствеността " си с общината и сетне да заграби за себе си въпросните 230 кв. м. Още тогава експертите предписват на общината, че би трябвало посредством съда да се обезсили нотариалният акт на компанията на съображение погрешно наличие и че има всички правни учредения за това. Нищо обаче не се случва. В края на 2015 година "Св. Врач 2003 " стартира офанзива да й бъде узаконена "собствеността ", като желае да се обособи от общинския терен нов аграрен парцел. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Благоевград се обръща за мнение към кмета на Сандански Кирил Котев (през април т.г. той бе избран отново и за водач на ГЕРБ в града - "вся власть советам! "). През февруари 2016 година Котев дава отговор на СГКК, че възразява против желаната смяна. На 14 март 2016 година СГКК отхвърля на настояването на "Св. Врач 2003 ", за което уведомява компанията и кмета Котев. Отново обаче нищо не се случва, искане за анулация на противозаконния нотариален акт общината не внася. По въпроса за какво кметът Котев не подхваща нищо може да се вършат единствено нелицеприятни догадки за задкулисието.
Така се стига до тази година, когато жители от Сандански, отпред с юриста Цветан Димитров, се жалват до Областната администрация в Благоевград от опитите на "Св. Врач 2003 " да придобие част от общинския парцел и от това, че върху него има нелегално построен частен търговски обект, действителен незнайно на какво съображение. Според данните на системата "Апис " компанията е благосъстоятелност на умрелия Андон Янев и евентуално минава в ръцете на двете му дъщери, които са я управлявали и до момента. На 26 април т.г. Благоевградският регионален шеф Бисер Михайлов изпраща до кмета Котев искане да бъде осъществена инспекция по изнесеното в сигнала и за резултатите в 7-дневен период да бъдат известени жалващите се жители и регионалната администрация. Не е известно да има каквито и да било резултати от това. До упоменатото нагоре съвещание на Общинския съвет на Сандански на 31 май т.г.
Докладна за въпросния проблем е включена в дневния ред на съвещанието, само че в протокола, който е разполагаем в интернет, не е записано кой я внася. След скандални пререкания обаче точката е... отсрочена за последващо съвещание. Кметът Кирил Котев в този ден комфортно е в отпуск. Градоначалникът е изпратил обаче писмо до съветниците, в което декларира, че кафе-сладкарница "Орхидея " е издигната в селищен парк, обществена общинска благосъстоятелност, и е със статут на краткотраен обект. А с нотариален акт от 2007 година на съображение приватизационна договорка "Св. Врач 2003 " е приет за благосъстоятелност на павилиона "Орхидея ". Толкова. Нищо не се загатва ни за незаконността на нотариалния акт, ни за настояването на регионалния шеф, ни дали е имало инспекция и какво е посочила.
Според общинския консултант от Българска социалистическа партия Андон Ризов Общинският съвет е трябвало да вземе решение за обезсилването на противозаконния нотариален акт на "Св. Врач 2003 " и по този начин да подтикне кмета да вземе ограничения по опазването на общинската благосъстоятелност. Но заинтригувани и лобиращи съветници от Вътрешна македонска революционна организация по искане на Аргиров отложиха точката, с цел да може "собственикът " на "Орхидея " да продължи да печели от общинската благосъстоятелност и да се приготви някак "правилно решение " на Общинския съвет.
В протокола от съвещанието проличава също, че лобито в Общинския съвет е желало да хариже и 120 дка аграрни земи в землището на с. Ново Ходжово без търг на незнайния в Сандански Росен Димоларов, шеф на "ДИА Консулт " ООД. Андон Ризов интензивно се бори тази точка да отпадне до изясняване на случая, тъй като "просто се прави подарък на някого ". Лобито изначало се съпротивлява, след това внезапно се съгласява на отсрочване. Ризов подозира, че ще се стъкмяват документи.
Всичко, разказано дотук, е единствено един анатомичен прорез на корупционния метод, по който се замислят и реализират у нас далаверите в полза на частни ползи. Какво друго може да значи това, че един явен проблем за посягане върху парцел - пред учебна постройка и в ущърб на децата, да не приказваме за общината, е можел да бъде решен преди най-малко две години и половина. Но продължава да се мотае из лабиринта на корупцията с благословията на локални величия и слугуващи им лобита.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР