Частната компания СпейсЕкс оповести планове вчера, на 27 април, според

...
Частната компания СпейсЕкс оповести планове вчера, на 27 април, според
Коментари Харесай

Мъск може да прати кораб до Марс още през 2018 г.

Частната компания СпейсЕкс оповести проекти през вчерашния ден, на 27 април, съгласно които галактически транспортен съд “Драгън ” би могъл да полети до Марс в роботизиран вид още през 2018 година.

За задачата СпейсЕкс подписа съглашение с НАСА, което, включва само продан на механически опит и вероятно научни опити на НАСА, които биха могли да бъдат закарани на повърхността на Марс от “Драгън ”.

Мисията през 2018 година ще бъде изстреляна благодарение на тежкотоварен вид на ракетата “Фолкън 9 ” (т.нар. “Фолкън 9 – Хеви ”). Ако всичко мине по проект и галактическият транспортен съд “Драгън ” кацне сполучливо на повърхността на Марс, това ще е най-тежкият уред, осъществил наред втурване.

Кацането на повърхността на Марс е извънредно мъчно – доста по-трудно от кацането на Луната, или кацането на Земята след извършен галактически полет в околоземна орбита. Проблемът е, че атмосферата на Марс е прекомерно тънка и не могат да се употребяват единствено парашутни системи, както е на Земята или на Венера, или единствено ретроракети, както е на Луната. За кацане на Марс ще са нужни комбинации от парашути и ретроракети или напълно нови технологии.

До този миг най-тежкият галактически уред, който е кацнал сполучливо на повърхността на Марс, е марсоходът “Кюриосити ”. Той тежи 1 звук и се спусна сполучливо на дъното на кратера Гейл през 2012 година. За неговото кацане бе създадена напълно нова технология – “Небесен кран ”.

Но възможни пилотирани апарати ще тежат доста повече. “Драгън ” е първият галактически транспортен съд, който е предопределен да каца на практика където и да е в Слънчевата система.

Дори и с него обаче пътуването до Марс би си останало мъчно. “Не бих го предложил за превозване на астронавти оттатък района на Земята и Луната ”, написа Илон Мъск, създател на корпорацията СпейсЕкс. Много е дребен. За пилотирано странствуване до Марс “Драгън ” би трябвало да лети свързан с спомагателни обитаеми модули, двигателна система, потребен товар за астронавтите, информационни системи.

Ако фактически всичко мине както Илон Мъск го възнамерява, корабът “Драгън ” има капацитета да кацне по едно време с задачата на НАСА “ИнСайт ”, която трябваше да лети тази година, само че бе отсрочена за 2018-та.  “Драгън ” би могъл да кацне на Марс даже преди там да кацне марсоходът от втората задача “ЕкзоМарс ”, която ще бъде изстреляна през 2018 или 2020, или преди да кацне марсоходът на Китай!

Следващият спускаем уред, който ще кацне на Марс, към този момент лети – това е европейският уред “Скиапарели ”, който бе изстрелян на 14 март от космодрума Байконур с ракета “Протон-М ”, прикачен към първата руско-европейска задача “ЕкзоМарс ”. Ако “Скиапарели ” успее, това ще е първото сполучливо кацане на Марс от друга организация с изключение на НАСА.

Ако корабът “Драгън ” успее, това пък ще е първото частно кацане на Марс.

Няма спор – живеем в доста вълнуващи времена, които занапред ще станат даже още по-вълнуващи!

Инфо: Юнивърс тъдей

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР