Частично бедствено положение и в бургаското село Димчево. Скъсаната дига

...
Частично бедствено положение и в бургаското село Димчево. Скъсаната дига
Коментари Харесай

Заради наводненията: Бедствено положение в бургаското село Кости и частично в Димчево

Частично бедствено състояние и в бургаското село Димчево. Скъсаната дига на река Факийска и дъждовете повишиха застрашително равнището на водите в землището му. Само за денонощие са наводнени над 15 къщи, част от жителите му са евакуирани. Елена Танева споделя в репортажа.

Над 3 хиляди декара в най-ниското землище от селата в бургаско са под вода. Крайните къщи бяха потопени изцяло, а жителите им - евакуирани. Сред тези с най-вече вреди е домът на Йовка, на която безусловно се наложило да плува в студената вода, с цел да се избави.
 
" Кокошките всичките са издавени, едвам съумях да спася кучетата, кравите да изкарам и козичките. И сега сме безстопанствени, навън на улицата. Ето както виждате, тъй като няма къде а ги приютим сега. Фураж, уред за доене, безусловно всичко остана под водата, споделя тя.
 
На Златка и Неделчо Малчеви се наложи да се изтеглят.
 
" Аз имам трайни насаждения, моите са под вода. Дръвчетата са 3-4 метра и ги няма, толкова е водата ", споделя Красимир Георгиев, земеделец.  
 
От месец опитите за отводняване на терените в региона са безуспешни. Под вода остава трансформаторът на помпената станция. Допълнително включените помпи на пожарната не смогват да понижат равнището на придошлите води. Това подвигна на крайник управлението на „ Напоителни системи ”. Обмисля се взривяването на дигата до Мандренско езеро. 

" Към сегашния миг сме тук с всички екипи от цяла България, инженери, проектанти, в този момент ще пристигна и геодезист да снима тъкмо точките от двете страни надлежно на езерото " Мандра " и пътя, да забележим нивелацията по какъв начин е, гравитачно да освободим водата, изясни Снежина Динева, шеф " Напоителни системи ".
 
Кметът на Бургас увери, че искат да намерят най-ниските точки, с цел да може да се освободи спомагателен пробив за отток на огромната водна маса.

Шлюзовете на езеро Мандра са отворени изцяло, само че водата прелива през преливниците.

Още последици от дъждовете през последните дни. Близо 40 къщи в село Кости край Царево са наводнени, 15 от тях с непрекъснато живеещи, целият център е под вода поради придошлата река Велека. Снощи са били евакуирани 15 души от ниската част на селото. Наводнени са също по този начин кметството и горското стопанство. В селото е оповестено бедствено състояние, сподели за нова кметът на община Царево инж. Георги Лапчев.

Частично бедствено състояние е оповестено в царевското село Кости.Снощи придошлите води на река Велека са излезли от коритото, залели големи площи и стигнали до къщите по поречието на реката. Наложила се е евакуация на хора.

Пострадали хора няма. Щетите са единствено материални.
 
Около среднощ, река Велека излиза от коритото и заляла дворове и къщи в Кости

Водата потопила първите етажи в къщите около речното корито Това е второто наводняване в село Кости за последните 15 дни.

Пострадало семейство споделя,че всекидневно коритото на реката е надалеч от къщата.

Заради нанесените вреди е оповестено отчасти бедствено състояние. Повечето от потърпевшите сами започнаха да изпомпват водата от пространствата.

В селото чакат в идващите няколко дни реката да се прибере в коритото си, с цел да стартират да почистват домовете

Местните чакат оттичането на водата, с цел да стартират да отводняват дворовете и домовете си.

По-рано през днешния ден от АПИ оповестиха, че река Велека е преляла и заради тази причина е спряно придвижването на 18-ти километър по пътя Ахтопол-Синеморец. Участъкът е сигнализиран с пътни знаци, трафикът се контролира от Пътна полиция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР