Част от тези градове по население са по-големи от регионалните

...
Част от тези градове по население са по-големи от регионалните
Коментари Харесай

Топ 10 на руските градове, които не са административни центрове

Част от тези градове по население са по-големи от районните си столици.
1. Толиати (Самарска област)
 Толиати

ТолиатиЯков Князев/ТАСС

По данни от 2020 година в Толиати живеят 684,7 хиляди души. Това подрежда града на 19-то място по величина в страната. А измежду градовете, които не са административни центрове, Толиати е водач в този индикатор.

Градът получава настоящето си наименование през 1964 година в чест на Генералния секретар на Централен комитет на Италианската комунистическа партия Палмиро Толяти, който ненадейно се споминал по време на визитата си в руския лагер Артек в Крим.

Името се оказва съдбоносно. След две години, през 1966 година, в Толиати стартира градежът на най-големия автозавод в страната – „ АвтоВАЗ “, а подготовката на техническия план е предоставен на автомобилния тръст „ Фиат “. Предприятието основава на града славата на „ „.
2. Набережние Челни (Република Татарстан)
 Фонтан в Набережние Челни

Фонтан в Набережние ЧелниLegion Media

Във втория по величина град на Татарстан живеят 548,5 хиляди души. Заедно с Толиати той е прочут със своя автомобилен гигант – заводът „ КамАЗ “.

Строителството на завода стартира в края на 1969 година, за което е присвоено звание „ стремително комсомолно строителство “, което допуска извънредно му значение за страната. Първият стадий от предприятието е подготвен за употреба в края на 1976 година. В неговото съоръжение вземат участие компании от 19 страни от Европа, Съединени американски щати, Канада и Япония. Заводът стартира да работи с цялостна мощност в края на 1981-ва, а след 7 години съумява да изплати изцяло разноските по строителството си.

Паралелно с „ КамАЗ “ се прави бурно строителство в града, в края на 80-те популацията на Набережние Челни надвишава половин милион индивида.

Интересно е, че почти седем години, от 1982 до 1988, градът носи името Брежнев – в чест на умрелия през 1982 година общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.
3. Новокузнецк (Кемеровска област)
 Новокузнецк

НовокузнецкLegion Media

Площта на Новокузнецк е 424,27 кв.м – тя е по-голяма от тези на Виена, Атина, Белград, Барселона и на страната Малта (316 кв. м). В града живеят 537,5 хиляди души.

Новокузнецк е по-стар и по-голям по повърхност от административния център на района – град Кемерово. Двата града са с близко по бройка население, по тази причина Новокузнецк импровизирано е назван като „ втората столица на Кузбас “. Тук са ситуирани най-старите предприятия за довбив на въглища и металообработка в Русия. Сред тях е Западно-Сибирският металургичен комбинат – петият по величина металургичен комбинат в страната.
4. Балашиха (Московска област)
 Балашиха

БалашихаLegion Media

В най-големия град на Московска област живеят 521 хиляди души. От центъра на столицата го разделят едвам 20 км. През 2021 година Балашиха е приет за  в Европа и за на пазара за вторично жилище в Русия.

Названието Балшиха градът получава поради съществуването на фабрика за платове, издигната през 1830 година. Появата ѝ се смята и за дата на основаването на града.

В днешно време градът е значим център за произвеждане на колела за цивилен и военни самолети и вертолети, тук се основават устройства за политане и кацане, както и хидравлични авиационни системи.
5. Сочи (Краснодарски край)
 Сочи

СочиАндрей Филатев/EyeEm/Getty Images

Градът получва международна популярност през 2014 година като мястото на осъществяване на XXII Зимни Олимпийски игри. Сочинската агломерация е ситуирана в субтропиците (разбира се съревнованията навън не се организират на брега на Черно море, а в планинския курорт Ясна поляна). Освен Олимпиада през 2014 година в Сочи се организира и 16-ия стадий от международния шампионат от „ Формула-1 “, а през 2018 година тук се играят и част от мачовете от Световното по футбол.

Числеността на популацията на самото Сочи през 2021 година е 466 хиляди души. На територията на този всесезонен курорт годишно има туристи, тъй че дефакто хората тук постоянно са доста повече.
6. Магнитогорск (Челябинска област)
 Магнитогорск

МагнитогорскLegion Media

Наравно с Новокузнецк Магнитогорск се счита за основен център в черната металургия. В този уралски град живеят 410,6 хиляди души. Разположен е на границата сред Европа и Азия.

През 1931 година Магнитогорск става един от първите соцградове в страната. Тези градове се строят към огромни промишлени предприятия. Тук такова дружество става Магнитогорският металургичен комбинат, декрет за строителството му е подписан през 1929 година. Основните уреди в предприятието са проектирани с присъединяване на американски и немски инженери, чехи, словаци, българи, италианци, финландци, румънци, турци и поляци. А в основата на застрояването на градските квартали е немският проектант Ернст Май.
7. Сургут (Ханти-Мансийски самостоятелен окръг – Юрга)


Legion Media

По доста параметри този град е рекордьор. В Сургут живеят 396,5 хиляди души, това е повече от административния център на района Ханти-Мансийск (107,5 хиляди души). През 2018 той става трети в рейтинга за градове,  на Русия, преди него са Москва и Санкт Петербург. През 2019 година Сургут е на трето място в класацията за най-богати градове в страната, а през 2021 година става десети в листата за най-бързорастящи градове в Европа и втори в Русия по комфорт и досегаемост на живота.

Тези индикатори се изясняват с това, че Сургут е нефтената столица на Русия.  се прави тук, а на целия район Юрга се падат  в страната.

От момента на основаването си през 1594 година, и примерно до завършването на Втората международна война, градът е земя за заточение. Неговата нефтена ера стартира в края на 50-те и началото на 60-те години на XX век. Именно откриването на огромни находища с петрол спомага за стремителното развиване на Сургут.
8. Нижни Тагил (Свердловска област)
 Нижни Тагил

Нижни ТагилLegion Media

В този уралски град през днешния ден живеят 339 хиляди души. Неговото рождение е обвързвано с съществуването на медна и желязна руди, открити при започване на XVIII век. От този миг Нижни Тагил е един от значимите индустриални центрове в страната. Освен разнообразни типове продукция от черната металургия, тук се създават и нови версии на танковете Т-90 и Т-14 „ Армата “.

Заедно с това в Нижни Тагил през 1740 година се заражда традицията на съветското лаково подносно изобразяване. Смята се, че Тагилското изобразяване е предходник на , което е по-известно в този момент и се употребява на първо място за декоративни подноси.

В Нижни Тагил се съхранява картината „ Свето семейство “ (1509), която се приписва на италианския художник Рафаело Санти. Платното се споделя „ Тагилската Мадона “ – намерено е през 1924 година на тавана в дома на уралския притежател на фабрики Демидов.
9. Волжски (Волгоградска област)
 Волжски

ВолжскиАлександър Маринкин/EyeEm/Getty Images/Legion Media

Волжски, в който живеят 321,5 хиляди души, се разраства към милионния град Волгоград, дистанцията сред центровете на градовете е едвам 20 км.

Волжски е издигнат през 1951 година като населено място при строителството на Сталинградската (по-късно Волжка) Водноелектрическа централа, която е и най-голямата в Европа (от 1960 до 1963 най-голямата в целия свят). Нейната мощ разрешава да се сътвори на територията на града териториално-производствен комплекс, в който има предприятия от химическата, металургичната и машиностроителната индустрии.
10. Орск (Оренбургска област)
 Орск

ОрскLegion Media

Сред градовете, които не са административни центрове, Орск е с най-голяма повърхност. Тя е цели 642 кв. км, което обезпечава на града 9-то място в общоруската статистика. Населението на Орск е 224,8 хиляди души.

Както Магнитогорск, по този начин и Орск е ситуиран на границата сред Европа и Азия. Двете елементи на града се разделят от река Урал. Орск е учреден през 1735 година като цитадела за отбрана на съветските владения от казахските номади.

В средата на XIX век към града е намерено огромно находище на злато, а през 30-те години стартира и строителство на огромни промишлени предприятия въз основата на богатите подземни потребни изкопаеми – никел и кобалт.

Най-бурен напредък на популацията градът претърпява през Втората международна война. Съгласно преброяванията в Орск през 1939 година живеят 66,3 хиляди души, а през 1956 – 157 хиляди. По времето на войната в Орск са евакуирани предприятия, фамилии на военни, деца, останали без родители. В града са изселени и хиляди руски немци от всички краища на Съюз на съветските социалистически републики.

създател: ЮЛИЯ ХАКИМОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР