Част от социалните услуги вече ще бъдат безплатни, след като

...
Част от социалните услуги вече ще бъдат безплатни, след като
Коментари Харесай

Парламентът определи нови цени на социалните услуги

Част от обществените услуги към този момент ще бъдат безвъзмездни, откакто Народното събрание одобри напълно нов Закон за обществените услуги.

 © БГНЕС
Хората без приходи ще могат да се възползват безплатно от асистентски услуги, а останалите ще заплащат 10%, 20% или 50% от таксата. Размерът ѝ ще зависи от самостоятелната преценка на всеки случай, която ще се прави от общинските чиновници. Цените на платените услуги ще бъдат избрани от специфична цена, създадена след приемането на закона.

Бисер Петков, министъ на труда и обществената политика: Безплатните услуги ще бъдат на първо място свързани със основаване на наставнически потенциал, информиране, консултиране. Услугите, свързани с предоставяне на заслон на лица, които се нуждаят.

В закона за първи път се регламентира асистентската поддръжка като обществена услуга. Право на нея ще имат всички хора, които са в неспособност за самообслужване и хората, които са трайни увреждания и нужда от непозната помощ.

Хората с увреждания, които не употребяват асистентска поддръжка по различен закон имат право на асистентска поддръжка по новоприетия закон..

Срокът за закриване на домовете за деца, лишени от наставнически грижи, както и за домовете за медико-социални грижи се дефинира до 1 януари 2021 година Определят се и периоди за закриване на домовете за хора с разнообразни увреждания и хора с психологични разстройства.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР