Част от сградите в центъра на столицата се обитават под

...
Част от сградите в центъра на столицата се обитават под
Коментари Харесай

Броят на апартаментите с тъмни прозорци в София продължава да расте

Част от постройките в центъра на столицата се населяват под 30%, трансформирайки се в призрачни зони

Въпреки растящото търсенето на парцели в столицата, броят на жилищата с т.нар " тъмни прозорци " пораства, вместо да понижава. Все повече жилища в централните региони са необитаеми и пустеят, като в избрани здания техният дял надминава 60%. Те са отвън пазара на недвижими парцели и това се отразява отрицателно освен на съотношението търсене-предлагане, само че и положението на сградния фонд и образа на града. " Именно " тъмните прозорци ” ще дефинират бъдещето на пазара в централните региони на столицата ”, разяснява Люба Атанасова, изпълнителен шеф на организацията за недвижими парцели Имотека. " Традицията парцелите да се държат непременно би трябвало да се разчупи, в случай че желаеме да забележим по какъв начин София се трансформира в атрактивен град, в който остарялата архитектура се цени и поддържа, а не тежи като воденичен камък на градската среда. ”, добавя тя.

Вдъхването на живот на тези жилища, било посредством отдаване чартърен или промяна на собствеността, неизбежно ще докара до тяхното реновиране. Основна спънка за това е собствеността на тези парцели, а второстепенна и неналичието на правилна документи.
Собствениците, които се явяват пасивни притежатели на парцелите, най-често са наследници на парцела. А когато наследникът е повече от един, мъчно се стига до консенсус какви дейности да се подхващат. При някои жилища има проблеми с уреждането на правото на благосъстоятелност – от изчезнали или сложни за инспекция нотариални актове до новопоявили се завети, и това бави или прави невъзможни продажбите. Има и такива, които задържат жилищата си съзнателно в очакване на по-подходящ миг за продажба.
" Собствениците би трябвало да са наясно, че даже да станем очевидци на забележителен растеж на цените на парцелите, което не чакаме, цената на един амортизиран парцел в рушаща се постройка няма по какъв начин да се повишава. Ако едно жилище няма да се употребява или отдава чартърен, по-разумно е да се продаде. Ако един притежател няма опция да поставя грижи за многостаен апартамент, стопански и обществено вярно решение е да го продаде. И най-хубавото време за продажба на подобен парцел и покупката на по-малък или на нов, който по-лесно би се отдавал чартърен, с цел да носи рентабилност, е през днешния ден ”, показва Люба Атанасова.
" Тъмните прозорци ” пречат на естественото поддържане на постройката. Затруднява се събирането на входни такси и суми за поправки, тъй като действително живущите в постройката би трябвало да заплащат каузи на отсъстващите притежатели, а мотивацията за сходни вложения е ниска.
В същото време търсенето в Центъра става все по-силно поради интереса на вложители към краткосрочно отдаване чартърен посредством електронните платформи Airbnb и Booking.com. В забавните за отдаване региони жилищата имат доста висока ликвидност и бързо намират купувачи.
Множеството непознати туристи, които посещават София, имат и позитивна страна. До скоро пустеещи здания и улички към този момент живеят нов живот с помощта на тях. Туристите внасят съществено раздвижване в Центъра, част от празните жилища към този момент имат нови жители, вложителите имат претекст да поддържат и входа и фасадата на парцелите, което качествено трансформира средата.
Сред притежателите на парцели с " тъмни с прозорци " са и българите, които са отпътували да работят и живеят в чужбина, само че към момента нямат изясненост дали ще се върнат или ще се устроят трайно отвън граница. На другия полюс са тези наши сънародници, които след години работа отвън страната търсят път назад. Най-често те са обезпокоени от резултата на Brexit, поданици на Англия.
Сделките с българи, живеещи в чужбина, бележат сериозен растеж по отношение на предходната година. Подобряването на икономическите индикатори на страната предизвикат част от емигриралите българи да потърсят още веднъж развиване в България. Очертават се два вида купувачи. Едните търсят по-добра рентабилност за спестяванията си по отношение на банковите депозити. А сега възвръщаемостта от инвестиция в жилищни парцели в София може да доближи 5-7% при дълготраен наем. Освен това с растящия брой на задгранични туристи, ликвидността на парцелите се покачва, изключително в Центъра.
Вторият вид купувачи обмислят връщане в родината и търсят жилище за персонално прилагане. Често този вид клиенти първо търсят апартамент чартърен, в който да живеят за къс период от време и по-късно подхващат дейности за покупка. Времето, в което живеят чартърен, им дава опция да се открият още веднъж тук, с цел да бъдат сигурни при покупката.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР