Част от новините, които тръгнаха по отношение на някои ваксини,

...
Част от новините, които тръгнаха по отношение на някои ваксини,
Коментари Харесай

Адвокат: Подкопано е доверието във ваксините

Част от новините, които потеглиха във връзка с някои ваксини, може да са плод на политически и търговски взаимоотношения, сподели пред БНР експертът по здравно право юрист Мария Шаркова.
„ Като цяло се подкопа доверието във имунизациите, най-много и поради това, че другите страни в границите на Европейския съюз постъпиха по друг метод. Имахме спорни сигнали. В България единия ден ни уверяваха, че всичко е наред и няма никакъв проблем и учредения за паника, на идващия ден и то отвън планувания ред, регулаторен, се спря имунизацията с едно изказване на министър-председателя. /…/ Не е в неговата подготвеност да подрежда преустановяване на имунизацията. Това естествено и обикновено разсъни паника измежду хората и считам, че нанесе големи вреди върху имунизационния развой “, разяснява Шаркова в предаването „ Преди всички “.
Във връзка със известията за умряли хора след слагане на ваксина Мария Шаркова посочи, че би трябвало да се разграничат инцидентни случаи от случаите, при които може да има причинно-следствена връзка сред събитията.
„ След като се имунизират преди всичко уязвими групи хора, е напълно предстоящо в дадена популация да настава както гибел, по този начин и затруднения, които са присъщи на избрана популация “, съобщи Шаркова.
Трябва да се изследва дали броят на случаите на тромбози или тромбоцитопения след слагане на ваксина, каквито бяха докладвани в Европа, има превес над тези случаи по принцип в дадена популация, изясни експертът по здравно право. „ Тоест да се съпостави броят на тези случаи сред имунизираните и неимунизираните. “
В момента позволените под изискване ваксини от Европейската организация по медикаментите са с завършили клинични изпитвания в три етапи. Под изискване значи, че в идващ интервал ще бъдат следени в допълнение в хода на всеобщото им приложение, разясни Шаркова. По думите й настрана се организират клинични изпитвания върху други групи хора и не е правилно и не е правилно усещането, че сега имунизациите се изпитват върху тези, на които се слагат.
„ Не бива да жертваме лекарите и здравната система и голям брой животи на уязвими хора с безсмислено опълчване на ограниченията, които следва да се наложат “, счита Мария Шаркова. Въпреки че Законът за здравето разрешава местни ограничения, сега обстановката е такава, че се постановат национални ограничения, означи тя. По думите й са подминати всевъзможни върхове, а сега здравната ни система изнемогва.
Макар от организационна позиция нещата да не са толкоз страшни, колкото при предходния пик на коронавирусната зараза, броят на приетите в болница ще продължи да пораства и след налагането на ограниченията, тъй като подобен е ходът на епидемията, посочи Шаркова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР