Част от непосредствения натиск върху глобалната енергийна криза намаля, но

...
Част от непосредствения натиск върху глобалната енергийна криза намаля, но
Коментари Харесай

МАЕ прогнозира за пръв път спад на търсенето на всички видове изкопаеми горива

Част от непосредствения напън върху световната енергийна рецесия понижа, само че енергийните пазари, геополитиката и световната стопанска система са нестабилни и рискът от по-нататъшни спирания е налице. Цените на изкопаемите горива спаднаха от пиковите си равнища през 2022 година, само че пазарите са напрегнати и нестабилни.

Продължаващата война в Украйна, повече от година след нахлуването на Русия, в този момент са съпроводени от риск от нескончаем спор в Близкия изток. Макроикономическото въодушевление не е положително, с упорита инфлация, по-високи разноски по заемите и високи равнища на дълга. Днес световната междинна температура  към този момент е към 1,2 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища, предизвиквайки горещи талази и други рискови метеорологични феномени, а излъчванията от парникови газове към момента не са достигнали своя пик.

Енергийният бранш също е съществена причина за замърсяване на въздуха, който повече от 90% от популацията на света е заставен да диша, което се свързва с повече от 6 милиона преждевременни смъртни случая годишно. Положителните трендове за възстановяване на достъпа  до електричество и чиста среда се забавят и даже търпят поврат в някои страни. Това установи в новия си отчет World Energy Outlook 2023 Международната организация за енергетика. За пръв път специалистите от организацията предвиждат спад на всички типове изкопаеми горива и то в близко бъдеще. 

На фона на тази комплицирана обстановка, появяването на нова стопанска система с чиста сила,  отпред със слънчеви фотоволтаични и електрически транспортни средства (EV), дава вяра за нов път. Инвестициите в чиста сила са се нараснали с 40% от 2020 година насам. Стремежът за понижаване на излъчванията е основна причина, само че не и единствената. Икономическата обосновка за напреднали технологии за чиста сила е мощна.

Енергийната сигурност също е значим фактор, изключително в страните вносителки на горива, както и индустриалните тактики, и желанието за основаване на работни места за чиста сила. Не всички чисти технологии процъфтяват и някои вериги за доставки, изключително за вятърните мощности, са под напън, само че има основни образци за ускоряващ се ритъм на смяна. През 2020 година един от 25 продадени автомобила е бил електрически, а  през 2023 година към този момент става въпрос за един на всеки 5. Повече от 500 гигавата (GW) мощности за произвеждане от възобновими източници се чака да бъдат добавени през 2023 година, което е нов връх.

Повече от 1 милиард щатски $ дневно се влагат за внедряване на слънчева сила. Производственият потенциал за основни съставни елементи на системите за чиста сила, в това число слънчеви фотоволтаични модули и EV акумулатори, се уголемява бързо. Този подтик е повода МАЕ неотдавна да заключи в обновената си пътна карта Net Zero, че пътят за ограничение на световното стопляне до 1,5 °C е доста сложен – само че остава отворен, написа организацията в отчета си.

От организацията прецизират, че анализът не показва обединен взор към бъдещето, само че наблюдава разнообразни сюжети, които отразяват актуалните действителни условия и насочни точки. Представени са също по този начин и някои основни проблеми, свързани с несигурността, които биха могли да повлияят на бъдещите трендове, в това число структурни промени в китайската стопанска система и темповете на световното инсталиране на слънчеви фотоволтаични системи.

Експертите от МАЕ показват очакване, че поуките от световната енергийна рецесия може да слагат началото на края на изкопаемите горива.  Според тях към този момент има задоволително огромна инерция за преход към честа сила, а вследствие на това световният пик на търсенето на петрол, газ и въглища да настъпи през 2030 г.

Делът на въглищата, петрола и природния газ в международното енергийно доставяне – арестуван от десетилетия към 80% – стартира да понижава и ще доближава 73% до 2030 година, само че това няма да е задоволително за реализиране на световните климатични цели.

Международната организация по енергетика чака, че търсенето на нефт ще спадне съвсем два пъти към 2050 година, в случай че държавните управления изпълнят уговорките си по прехода към чиста сила, а също по този начин предизвестяват, че вложенията в петрол и газ към този момент не са „ безвредни и надеждни “ за страните или потребителите.

Междувременно изпълнителният шеф на МАЕ Фатих Бирол след излизането на отчета упорито прикани за преустановяване на новите вложения в нефт и газ, без значение от възходящото опълчване от страна на доста производители – от шефовете на енергийните компании в Съединени американски щати до ОПЕК.

Конфликтът в Близкия Изток може да раздруса надълбоко петролните пазари, счита Бирол.

„ Днес ние се сблъскваме с огромна политическа рецесия в Близкия изток, която може още веднъж и надълбоко да раздруса петролните пазари. Тъй като доста от страните производителки на нефт са в този район “, сподели Бирол. По думите му към този момент се дискутира кои страни от Близкия изток вземат участие в спора и по какъв начин тази рецесия ще се отрази на комерсиалните направления. „ Това са комплицирани въпроси, които могат да доведат до съществени опасности за световната петролна сигурност. “

Световното ползване на нефт ще доближи към края на 2020-те години 102 млн. барела дневно, а към средата на века ще спадне до 97 млн. барела дневно, допуска базовият сюжета на МАЕ, който бе показан в годишния отчет.

Търсенето на нефт от секторите на нефтохимията, авиацията и морските транспорти ще продължи да пораства до 2050 година, само че това  няма да е задоволително, с цел да компенсира спада от страна на автомобилния бранш. Динамиката на международното ползване на нефт ще е сходна на тази на другите типове въглеводородни горива. „ На път сме да станем очевидци на пикът за всички типове въглеводородни горива до 2030 година “, означават специалистите на МАЕ.

Това е първият път, когато всички сюжети на МАЕ плануват понижаване на потреблението на всички въглеводороди в кратковременен проект.

Базовият сюжет се базира на политиките изпълнявани от доста държавни управления по света, и взема поради последствията от миналогодишната енергийна рецесия. Вторият сюжет допуска, че всички държавни управления изпълнят напълно и в точния момент своите енергийни и климатични задължения. Според втория сюжет световното търсене на нефт ще доближи връх от 93 милиона барела дневно през 2030 година и ще падне до 55 милиона барела дневно до 2050 година Третият сюжет допуска реализиране на нулев баланс на излъчванията на фона на световното стопляне с не повече от 1,5 градуса по Целзий. При този сюжет световното търсене на нефт ще се срине до 77 милиона барела дневно до 2030 година и до 25 милиона барела дневно през 2050 г.

Експертите от организацията предвиждат и спад на пазара на въглища.

Стартирането на нови LNG планове в средата на това десетилетие ще докара до свръхпредлагане, което доста ще понижи цените на природния газ и ще предотврати техните съмнения на пазара, пишат още анализатори от Международната организация по енергетика (IEA) в годишния си World Energy Outlook.

Според тях в кратковременен проект неустойчивостта на цените на природния газ ще продължи, само че с стартирането в употреба на нови LNG планове след 2025 година обстановката ще се промени, което „ ще наруши салдото на пазарите и ще облекчи опасенията по отношение на доставките “.

„ Проектите, които към този момент са в развой на създаване или, за които е взето дефинитивно капиталово решение, би трябвало да усилят производството на LNG с 250 милиарда кубически метра годишно до 2030 година, което подхожда на половината от днешното международни доставки на полутечен природен газ. Според оповестения график (на въвеждане в употреба на мощностите ), най-значителното нарастване на доставките се чака от 2025 до 2027 година Повече от половината от новите планове са в Съединените щати и Катар “, се споделя в отчета.

Според МАЕ въвеждането на нови индустриални мощности за  полутечен природен газ ще разреши на световния газов пазар да доближи баланс, само че темпът на растеж на потреблението се забавя. Търсенето и предлагането ще нарасне до 4,3 трилиона кубически метра, което е със 161 милиарда кубически метра повече от 2022 година м и надлежно 140 милиарда кубически метра (около 4%). В същото време до 2050 година анализаторите предвиждат понижаване на търсенето и предлагането на газ с 3%, до 4,17 трилиона кубически метра годишно.

От МАЕ акцентират, че стартирането в употреба на нови мощности за полутечен природен газ, както и забавянето на темповете на растеж на международното търсене на този артикул основава компликации за Русия при диверсификация на доставките на „ синьо гориво “ за азиатските страни.

" Според нашите оценки повече от една трета от новите доставки на газ ще бъдат показани на спот пазара. Въпреки това, напредналите пазари, изключително Европа, изпитват систематичен спад, а нововъзникващите може да нямат задоволително инфраструктура, с цел да поемат по-големи размери. Излишъкът от LNG значи, че Руската федерация има извънредно стеснен потенциал за завземане на нови пазари. Нейният дял в международната търговия, който беше 30% през 2021 година, ще бъде понижен на половина до 2030 година според STEPS (консервативен климатичен сюжет - IF) ", споделят анализаторите на IEA.

От МАЕ предвиждат, че търсенето на газ в Европейски Съюз към 2030 година може да спадне още с 15% до 305 милиарда кубически метра. „ Европейският съюз понижи търсенето на газ с 55 милиарда куб метра през 2022 година, което се равнява на 13% от общото търсене през 2021 година В рамките на STEPS (консервативният климатичен сценарий) по-нататъшните старания в посока към понижаване на търсенето ще обезпечат опция за редуциране на още с 50 милиарда куб м през 2030 година Според показаната таблица, търсенето на газ в Европейски Съюз през 2021 година е достигало 413 милиарда куб м, през 2022 година е спаднало до 358 милиарда, а през 2030 година може да е 305 милиарда куб м. При това търсенето на газ в света може да нарасне със 140 милиарда куб м – от 4,159 трлн. през 2022 година до 4,299 трлн. през 2030 г.

Според организацията делът на потреблението на газ в Китай ще нарасне с 24% до 2030 година до 458 милиарда кубически метра. м, в Индия - със 78%, до 107 милиарда кубически метра. м, останалите страни от Югоизточна Азия - с 21%, до 191 милиарда кубически метра. м.

Необходимостта от замяна или разширение на потенциала на електропреносните линии в света до 2040 година е към 80 милиона километра. Подобна рационализация е нужна на страните, с цел да реализиран своите климатични цели и цели за енергийна сигурност, предвижда Международната организация по енергетика (МАЕ). Това е сравнимо с сегашния размер на световната електрическа мрежа.

Такива широкомащабни старания по света ще изискват годишни вложения в мрежа от над 600 милиарда $ до 2030 година, двойно повече от актуалните равнища.

Глобалният фокус върху технологиите за чиста сила, в това число вятърни паркове, слънчева сила и електрически транспортни средства, е впечатляващ, само че вложенията в преносни линии са незадоволителни, което в последна сметка може да попречи на по-нататъшното развиване, предизвестяват специалисти.

Мрежите са били изграждани, с цел да доставят електричество на потребителите от места, където се изгарят изкопаеми горива. Докато светът работи за преход към стопанска система с чиста сила, в този момент има възходяща потребност от разширение на електрическите мрежи от тези места, на които са построени вятърни и слънчеви централи.

„ Неотдавнашният прогрес в чистата сила, който следим в доста страни, е невиждан и окуражаващ, само че може да бъде изложен на риск, в случай че държавните управления и бизнеса не се обединят, с цел да подсигуряват, че международната електрическа мрежа е подготвена за новата световна енергийна стопанска система. “ която се развива бързо, “, сподели ръководителят на IEA Фатих Бирол, представен от CNBC.

В момента има 1500 GW планове за възобновима сила по света, които са в напреднал стадий на развиване и чакат свързване към мрежата. Това е пет пъти нарастването на потенциала за вятърна и слънчева сила през 2022 година, сподели организацията.

В взаимозависимост от сюжетите, МАЕ предвижда дял на електрическата енергия в общото извънредно ползване от 20%  до 41% съгласно сюжета за поетите задължения (Announced Pledges Scenario, APS) и над 50% в сюжета за нулеви излъчвания до 2050 година (NZE) Електрификацията е основен фактор за понижаване на търсенето на изкопаеми горива, наред с подобренията на успеваемостта и по-широкото потребление на ниско-емисионни горива.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР