Част от крепостната стена на Созопол трябва да бъде разрушена

...
Част от крепостната стена на Созопол трябва да бъде разрушена
Коментари Харесай

Премахват част от крепостната стена в Созопол, пречела на гледката на заведение

Част от крепостната стена на Созопол би трябвало да бъде разрушена по правосъдно решение.

Причината е, че попада в частен парцел и скрива гледката към морето на притежател на заведение, заяви Българска национална телевизия.

Според решението на съда крепостния дувар " смущавал " използването на парцела по предопределение, а точно като сезонна механа.

Според решението на съда ето този дувар от 6 квадрата и половина, който е част от архитектурно-историческия комплекс на Южната крепостна стена и кула, ще бъде съборен, защото пречи на гледката на заведение.

Архитектурно-историческият комплекс " Южна крепостна стена и кула " в остарялата част на Созопол бяха реставрирани преди към 8 години с европейски средства.

Кметът на Созопол Тихомир Янакиев отказал да застане пред камерата на малкия екран. Казал обаче, че ще почете решението на съда. Според него частта от построената по югоизточната граница на парцела стена е противозаконна, а разрешение за нея е дал предходния кмет на града.

Заведението е затворено и съгласно локалните хора не работи от няколко години.

Не успяхме да открием притежателя, който е завел делото. Не е ясно дали въпросната част от зида ще бъде разрушена до основи или ще бъдат отстранени единствено вторичните интервенции по градежа.

" Далеч от действителността, в смисъл не е тъкмо едновремешно, по този начин да се каже. Личи си, че е напълно ново, материалите са нови. Сега дали пречи на гледките на някои, не сме ние хората, които решаваме ", сподели Евгени Чавдаров.

" Не би трябвало да се пипа стената. Тя е даденост. От доста години съществува ", счита Тодор Кюмурджиев.

Решението за срутване на стената не е дефинитивно и може да се апелира пред Окръжния съд в Бургас.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР