Чакал е видян в Морската градина в Бургас. Животното е

...
Чакал е видян в Морската градина в Бургас. Животното е
Коментари Харесай

Чакали са забелязани в Морската градина в Бургас

Чакал е забелязан в Морската градина в Бургас . Животното е било фотографирано на една от поляните сред Пантеона и Флората, а по-късно фрагментите са били споделени във Фейсбук. За броени часове постът е събрал десетки мнения . И други бургазлии описват, че са виждали чакали:

„ Откъм солниците са пристигнали. “

„ И аз видях на входа към „ Воденицата “. Пресече пътя откъм 13 блок в „ Лазур “. “

„ До „ Цурка “ е цялостно. “

„ Да…заради конната база се навъдиха доста. Излизат си на алеята до Северния плаж сутрин… “

Чакалите нормално са асоциирани с дивата природа, само че в градовете могат да намерят разнородни източници на храна – като да вземем за пример кофите за отпадък в Морските градина. Те са всеядни животни , като се хранят освен с мърша, само че и посредством деен лов. Техните дълги крайници и извити кучешки зъби са пригодени за ловуване на дребни бозайници, птици и влечуги.

Чакалите могат да станат причина за разпространяването на разнообразни заболявания , нарушение на салдото в екосистемата и да основат разнообразни здравни рискове за домашните любимци . Те могат да са и носители на заболявания, като постоянно не са директно наранени от тях. Въпреки това, те могат да играят роля в разпространяването на някои инфекции. Някои от заболяванията, които могат да бъдат асоциирани с тях, включват:

  1. Кучешка лептоспироза : Чакалите могат да бъдат носители на лептоспира – бактерия, която може да провокира съществени инфекции при хората и животните.
  2. Бруцелоза – Това е инфекциозно заболяване, което чакалите могат да придвижват и популяризират. То може да засегне разнообразни типове животни и хора.
  3. Бяс – В райони, където има бяс, чакалите могат да бъдат носители.
  4. Токсоплазмоза – Чакалите могат да се заразят с Токсоплазма и да я предават на други животни и хора.

Важно е да се означи, че опцията от предаване на заболявания от чакалите към хората е нормално ниска , само че въпреки всичко взаимоотношението с тези животни изисква защитни ограничения.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР