[cez.cz] Още по темата Балканските неуспехи на ЧЕЗ показват пропуски

...
[cez.cz] Още по темата Балканските неуспехи на ЧЕЗ показват пропуски
Коментари Харесай

Чехия обмисля засега да се откаже от нови ядрени реактори

[cez.cz] Още по тематиката
Балканските неуспехи на ЧЕЗ демонстрират пропуски в тактиката за разширение
от Дневник,28 фев 2013
ЧЕЗ отхвърли офертата на " Арева " за 2 реактора в АЕЦ " Темелин "
от Дневник,5 окт 2012
CEZ предлага скица за финансиране на нуклеарни мощности посредством обезпечени цени
от Дневник,5 дек 2011 Чехия може да се откаже към този момент от строителството на нови нуклеарни реактори, тъй като употребата на този в АЕЦ " Дуковани " може да бъде удължена с 10 години оттатък 2035 година Разходите за този вид са 20 милиарда крони (около 770 млн. евро), до момента в който нов блок в централата на държавната енергийна компания ЧЕЗ би коствал 200 милиарда крони, сподели министър председателят Андрей Бабиш в изявление, представено от националната новинарска организация CTK.

Вероятността да се изчака с държавно решение за финансирането на нови нуклеарни мощности в другата централа - АЕЦ " Темелин ", идва след сдържаната реакция на самата ЧЕЗ и рецензии от опозиционните партии. За апетитната поръчка се конкурират компании от Русия, Съединени американски щати и Китай, а наскоро Дана Драбова, ръководител на Държавната комисия за нуклеарна сигурност, сподели, че и южнокорейската KHNP наподобява заслужен претендент.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Спорове за финансирането бавят решението за най-мащабния сходен план на Чехия. С него страната се пробва да замести ТЕЦ-овете, работещи на въглища, и да понижи нездравословните за климата излъчвания.

ЧЕЗ отхвърля да стартира процедурата, преди да е получила държавни гаранции. Бабиш счита, че компанията, в която страната управлява 70%, може да се оправи със лични запаси. Миноритарни акционери се притесняват, че включването в план за милиарди евро разноски би понижил дивидентите им и заплашват да съдят управлението, в случай че направи тази крачка.

Става дума за един или два 1000-мегаватови реактора в " Дуковани " и " Темелин ", които да бъдат построени до 2025 година и да стартират комерсиална употреба не по-късно от 2035 година Писма с желание за присъединяване в подобен план бяха изпратени от няколко компании още през юли 2016 година

Министърът на индустрията Марта Новаркова споделя, че най-скъпият вид е да бъде изкупено задграничното присъединяване в плановете и по тази причина е добре ЧЕЗ да взе участие най-малко отчасти във финансирането. На концепцията на премиера да се удължи животът на един от реакторите от компанията споделят, че това е допустимо, само че ще зависи от бъдещите регулаторни и стопански условия.

Драбова изрази подозрения в държавната тактичност: " Това единствено отсрочва решаването на казуса. Разбира се, допустимо е в енергийния бранш да настъпи такава радикална промяна, че въобще да няма потребност от нов нуклеарен реактор. Бих приветствала това. Но никой не може да подсигурява сходен процес на събитията ".

Известният с проруските си благосклонности президент Милош Земан подлага на критика думите на премиера. Негов представител сподели, че президентът е сюрпризиран, защото имало напълно явен ангажимент решението да бъде взето до края на годината. Освен това на последната среща в президентския замък с енергийни експерти въобще не е била споменавана сходна опция.

Няма подозрение, че нуклеарните реактори ще бъдат част от енергийния ни микс, защото без тях Чехия не би могла да извърши екологичните си задължения, сподели в изявление за " Блумбърг " министърът на индустрията Новакова. Въпросът не е " дали ", а " по кое време, къде и какъв брой " реактора ще са нужни, добави тя.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР