Бюджетна комисия прие процедурни правила за избор на председатели на

...
Бюджетна комисия прие процедурни правила за избор на председатели на
Коментари Харесай

Бюджетна комисия с правила за избор на председатели на Фискалния съвет и БНБ

Бюджетна комисия одобри процедурни правила за избор на ръководители на Фискалния съвет и Българска народна банка, съобщи БГНЕС.

Правилата би трябвало да бъдат утвърдени и от пленарна зала. След утвърждението им ще стартира да тече срокът за оферти за номинации за Фискалния съвет и за Българска народна банка. 20 дни е срокът и за двете процедури. Този период утвърди комисията след предложение на ръководителя Любомир Каримански. " Правиха се внушения, че някой бързал да претупа процедурата ", сподели Любомир Каримански във връзка с процедурата за избор на шеф на Българска народна банка.

Правилата за избор на ръководител и четирима членове на Фискалния съвет бяха признати с 15 гласа " За " и с 2 -ма " въздържали се ". Именно Народното събрание е органът, който избира ръководител на Фискалния съвет. Според закона Съветът се състои от петима членове, в това число ръководител, които се избират от Народното събрание, след извършена обществена процедура. Мандатът на членовете на Съвета е 6 години. Едно лице не може да бъде избирано за член на Съвета за повече от два поредни мандата.

Процедурните правила за предложение, чуване и избор на шеф на Българска народна банка бяха признати с 16 гласа " за " и " въздържали се " - 2-ма. Управителят на Българската национална банка се избира от Народното събрание. Парламентът е органът, който избира и подуправителите - ръководители на главните ръководства по предложение на шефа. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката.

Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР