Бюджетът в социалната система се увеличава с 400 млн. лева,

...
Бюджетът в социалната система се увеличава с 400 млн. лева,
Коментари Харесай

Шалапатова: Бюджетът в социалната система се увеличава с 400 млн. лева

Бюджетът в обществената система се усилва с 400 млн. лв., разгласи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатовапо поводпроектобюджета за 2024 година, който беше показан през вчерашния ден от финансовия министър Асен Василев. „ Това е нашата визия, този бюджет занапред ще се дискутира, ще се разисква с народните представители и с нашите обществени сътрудници “, уточни тя и обърна внимание, че такова нарастване на обществения бюджет в последните години не е имало, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Този бюджет е и непоколебим, и чака резултати против вложения, и прави вложения в качеството на живот на хората “, разяснява общественият министър и акцентира, че някои форми на подкрепяне имат съществено нарастване. Иванка Шалапатова даде образец с месечната финансова помощ към фамилии, които отглеждат дете с увреждане, която се усилва с близо 250 лева и ще доближи 1180 лева на месец. С 50% се усилват еднократните помощи за раждане, подвига се и месечната детска надбавка, добави министърът.

„ Това е добър бюджет, тъй като има и увеличение на ресурса за обществени помощи “, съобщи Шалапатова. По думите ѝ политиката на министерството е освен да дава парично подкрепяне, само че и да разгърне необятна палитра от обществени услуги, които са в изключителна поддръжка на хората. „ Нека подпомагането да бъде там, където е нужно, да бъде целеустремено и таргетирано, а в това време да предоставяме обществени услуги “, сподели още общественият министър.

На конференцията на Асен Василев през вчерашния ден стана ясно, че Министерството на финансите възнамерява в бюджета за следващата година доходи от 77,6 милиарда лв. и разноски от 83,8 милиарда лв.. Предвидено е нарастване на минимална заплата от 780 лв. на 933 лв. на равнище 50 % от междинната работна заплата, както и 11 % нарастване на пенсиите. Предстоят разискване и междуведомствено координиране на бюджета, както и показване в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) и пред политическите партии. „ Очакваме проектобюджетът да влезе в Народното събрание на 22 ноември ", съобщи Асен Василев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР