Бюджетът ще бъде с до 3% дефицит, без да се

...
Бюджетът ще бъде с до 3% дефицит, без да се
Коментари Харесай

Можем ли да очакваме добро развитие на икономиката ни?

Бюджетът ще бъде с до 3% недостиг, без да се подвигат налози и със непокътнати обществени заплащания. Това заяви министър председателят акад.. 

Доц. доктор Джеймс Йоловски - основен специалист във фискалния запас на България и учител във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси, е на мнение, че това е доста съществено предизвикателство и смела поръчка. 

" Да не подвигаме налозите и осигуровките, да запазим всички обществени заплащания, това е малко комплицирано. Може да завишим упованията за приходите, само че дали имаме учредения за това? Може да планираме приходи по ПВУ, а те след това да не постъпят. Има цена, която би трябвало да бъде платена, за решения, които сме взели в предходните интервали ", разяснява той пред Bulgaria ON AIR.

Гостът означи, че инфлацията стартира да се забавя и в същото време не можем да чакаме положително развиване на стопанската система. А по време на пандемията съществено сме усили настоящите разноски, до момента в който в това време сме съкратили финансовите, което понижава гъвкавостта на бюджета ни.

Има и някои безболезнени решения като орязване на финансовите разноски, които обаче доста са изостанали в последните години.

" Тези 3% недостиг не са задоволителни. Продължаваме да усилваме държавния дълг. Поемахме дълг при ниски лихви, продължаваме да генерираме дефицити и това постанова да рефинансираме остарелия дълг с нов, само че при доста по-високи лихви. Без уравновесен бюджет, тази наклонност ще се задълбочава през идващите години ", подчерта доц. доктор Йоловски в " България заран ".

Експертът се разгласи за уравновесен бюджет - това, което харчим, да подхожда на това, което получаваме. Според него не можем да чакаме висок стопански напредък до края на годината. Повечето прогнози са доста по-ниски от 1,8-1,9% растеж, оповестен от финансовото министерство, стана ясно още от думите му.

" Политическата настройка е да не пипаме Сребърния фонд, което е вярно решение. Учителите имаха дадено нарастване и ще би трябвало да вземем някакви решения. Някоя от групите - дали пенсионерите, дали учителите, под някаква форма ще бъде ощетена. Въпросът е кой ще заплати тази цена ", уточни доцент доктор Йоловски.

Той не е склонен, че финансовата просветеност на българина е ниска.

Оказва се, че тя подхожда на тази в Хърватска и е по-висока от тази в Италия. Финансовата просветеност е заложена в образователните стратегии във ВУЗФ, организират се и спомагателни образования по тематиката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР