„Бюджетът на Пловдив е реален и изпълним, но има неща,

...
„Бюджетът на Пловдив е реален и изпълним, но има неща,
Коментари Харесай

Зико: Дайте ми 1 млрд. и ще направя чудеса в Пловдив, бюджетът от 526 млн. лева е реален

„ Бюджетът на Пловдив е действителен и осъществим, само че има неща, които не зависят от нас. В условия на война сме, парламентарна рецесия и закъснение на държавния бюджет, галопираща инфлация, голям растеж на строителните материали. Въпреки това залагаме в разнообразни браншове рекорден брой средства. Парите в никакъв случай не стигат за всичко, дайте ми един милиард и ще направя чудеса за Пловдив, само че това са реалностите”, съобщи кметът Здравко Димитров при представянето на бюджета.

Рамката за 2022 година е 526 114 046 лв.. Общинската хазна ще получи 261 159 980 лева от страната, като 235 млн. лв. са за делегирани действия и прехрана, а локалните доходи ще са в размер на 264 954 066 лева Бюджетът е със 108 млн. лв. повече или нарастване от 25,84% по отношение на предходната рамка.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски съобщи, че налозите в Пловдив са останали същите, като има леко завишение на някой такси от първи април. Рекордният бюджет за града се дължи на няколко фактора, измежду които повдигането на издръжката от страната и увеличението на заплатите, както и големия временен излишък от 75,6 млн. лв..

Бяха показани и плановете, които ще се извършват по браншове.

По думите на Здравко Димитров в Пловдив в никакъв случай не е имало толкоз средства за екология. В това число би трябвало да се вземат решение проблеми като битката с мръсния въздух, сметищата в Цалапица и Шишманци, зелената система на града и почистването на река Марица. За част от плановете ще се търси държавно финансиране,а за други пари от Европа.

Капиталовата стратегия на града е разграничена в 5 бранша, като 31,6 млн. лв. планува да изхарчи Община Пловдив за реорганизация и строителство на пътни прави и артерии със лични доходи. В програмата са Кукленско шосе, Рогошко шосе, Голямоконарско шосе, „ Модъ-Царевец, „ Даме Груев”, пробив под Водната палата, ул. „ Владая” и други. Изпълняват се и планове за над 100 млн. лв. по еврпрограми – като Пречиствателна станция, Водния цикъл, плановете в „ Гладно поле”.

Отделно има 40 млн. лв. за спорт – двата стадиона на Ботев и Локомотив, както и две нови спортни зали в „ Западен” и „ Северен”. Има подписани контракти и за редица детски градини и учебни заведения, които ще се осъществят през тази година, заключи зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Най-голямото перо е за обучение в бюджета, като това се дължи и издръжката на учебните заведения и детските градини от Общината през държавните делегирани действия. Зам.-кметът по обучение Стефан Стоянов сподели, че са извоювани планове за 20 млн. лв., като включително и първата нова образователна постройка под тепетата от десетилетия за ОУ „ Кн. Александър Първи”. Тази година ще се проектира и нова постройка на ОУ „ Драган Манчов”.

Има обаче проблеми с част от договорите, които са подписани, само че компании не желаят да изпълнят. Кметът сподели, че чакат оказания от Министерство на финансите по отношение на анекси към договорите.

„ Имаме 4 здания за саниране и 7 детски градини, които компаниите не желаят да стартират без анекс. Трябва ни решение час по-скоро, тъй като колкото повече се бавят тези планове – толкоз по-скъпо ще излезе. Строителните материали са се вдигнали с до 50%, желязо даже няма… Ще дам за образец Румъния – там трансформираха законите и към този момент може да се подписват анекси по контракти с 35% от стойността”, изясни кметът.

Стана ясно още, че сигурно ще има актуализация на бюджета през лятото, като се видят по какъв начин вървят обособените планове. Все още се чака заданието и прогнозната цената за новата електронно-билетна система и Синя зона. Поради това няма заложени средства в бюджета за тази активност.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР