Бюджетът на ЕС ще финансира обществените поръчки до 15 %

...
Бюджетът на ЕС ще финансира обществените поръчки до 15 %
Коментари Харесай

Укрепват отбранителната промишленост на ЕС чрез общи обществени поръчки за 300 млн. евро до края на 2025 г.

Бюджетът на Европейски Съюз ще финансира публичните поръчки до 15 % или 20 %, в случай че вземат участие МСП или сдружения със междинна пазарна капитализация

Евродепутатите поддържаха укрепването на европейската отбранителна индустрия посредством общ закон за публичните поръчки (EDIRPA) във вторник.

Регламентът, към този момент контрактуван със Съвета на 27 юни 2023 година, открива кратковременен инструмент за подсилване на европейската отбранителна индустрия посредством общи публични поръчки до 31 декември 2025 година Тя ще помогне на страните членки да задоволят своите най-неотложни и сериозни потребности от защита, които бяха изострени от прехвърлянето на отбранителни артикули към Украйна по непринуден и взаимен метод.

Най-малко три страни от Европейски Съюз на консорциум и открити в Европейски Съюз реализатори

Инструментът ще бъде финансиран с бюджет от 300 млн. евро. Съвместните покупки ще би трябвало да включват минимум три страни членки и следва да бъдат отворени за присъединяване на членове на Европейската асоциация за свободна търговия, които са членове на Европейското икономическо пространство (асоциирани държави).

Изпълнителите и подизпълнителите би трябвало да са открити в Европейски Съюз или в асоциирана страна и да не подлежат на надзор от неасоциирана трета страна или индивид. Цената на съставените елементи с генезис от Европейски Съюз или асоциираните страни не може да бъде по-ниска от 65 % от прогнозната стойност на крайния артикул.

Бонуси за планове в поддръжка на Украйна, Молдова и МСП

Финансовото присъединяване на Европейски Съюз за всяко деяние ще бъде лимитирано до 15 % от прогнозната стойност на общия контракт за възлагане на социална поръчка на консорциум. Този таван може да бъде повишен на 20 %, в случай че Украйна или Молдова са получатели на спомагателни количества отбранителни артикули или в случай че минимум 15 % от прогнозната стойност на общия контракт за възлагане на публични поръчки се разпределя на МСП или сдружения със междинна пазарна капитализация, като реализатори или подизпълнители.

„ Днешният избор бележи исторически миг за защитата на Европейски Съюз, като сътвори първия инструмент на Европейски Съюз за взаимно възлагане на публични поръчки от страните членки. Това ще им помогне да запълнят запасите си, да усилят оперативната съгласуемост сред въоръжените ни сили, да укрепят индустрията ни и да допринесат за непоколебимата ни поддръжка за Украйна. Въпреки това, изправена пред историческа рецесия, EDIRPA може да бъде единствено насочна точка за доста по-амбициозна обща стратегия за защита “, съобщи след гласуването съдокладчикът на комисията по външни работи (AFET) Михаел Галер (ЕНП, Германия).

„ Постигнахме рационален компромис, който ще направи EDIRPA допълнение към различен правилник, значим за бранша на защитата: законът в поддръжка на производството на муниции. Успяхме да защитим целите на Парламента, в това число за планове, които ще поддържат Украйна или Молдова. Най-важното е, че посредством усилване на взаимното възлагане на публични поръчки за военно съоръжение EDIRPA ще помогне за подсилване на отбранителните качества на страните членки “, съобщи съдокладчикът на комисията по индустрия, проучвания и енергетика Зджислав Краснодембски (ЕКР, Полша).

Законодателството беше признато с 530 гласа „ за “, 66 гласа „ срещу “ и 32 гласа „ въздържал се “. Следва да бъде публично утвърдено от Съвета, преди да се трансформира в закон.

Агресивната война на Русия против Украйна трагично акцентира нуждата от адаптиране на европейската отбранителна промишлена и софтуерна база (ЕОТИБ) към структурните промени: усилване на военната научноизследователска и развойна активност на Европейски Съюз, модернизиране на военното съоръжение и усилване на съдействието сред страните членки в границите на възлагането на публични поръчки в региона на защитата, с цел да се трансформира Европейски Съюз в важен световен фактор.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР