Бюджетът има сериозни структурни проблеми, заяви служебният министър на финансите

...
Бюджетът има сериозни структурни проблеми, заяви служебният министър на финансите
Коментари Харесай

Финансовият министър: Бюджетът има сериозни структурни проблеми

Бюджетът има съществени структурни проблеми, съобщи служебният министър на финансите Асен Василев на постоянния си петъчен брифинг. Близо един милиард и 300 милиона лв. към този момент са разходвани, като 810 милиона от тях - за непредвидени разноски.

Служебният кабинет ще търси вътрешни запаси, главно посредством средствата за личен състав в министерствата, с цел да откри пари за 50-те лв. на пенсионерите през юли, разгласи още Василев.

Във всички министерства има свободни щатни бройки, за които са планувани пари – точно това е един от ресурсите, които ще бъдат употребявани, с цел да се намерят спомагателни запаси, разгласи Асен Василев.

Той заяви, че все още от централния бюджет са изразходвани над един милиард 164 милиона лв., 810 милиона от които за непредвидени разноски

„ Друг е въпросът каква част от тези непредвидени разноски са били ефикасни. Защото там имаме непредвидени разноски за църкви. Непредвидени разноски за Фонд на фондовете - 22 000 000. Непредвидени разноски за Българска национална телевизия от 20 000 000 “, сподели той.

Други 283 милиона лв. към този момент са употребявани от 5-процентния буфер, който лишава част от средствата на ведомствата на бюджетна прехрана. Служебният кабинет няма да прибягва до останалите пари от него, увери Василев.

Помолен за коментар до каква степен въобще е нужна Българската банка за развиване поради проблемите в нея, финансовият министър отговори:

„ Банката за развиване, в случай че стартира да подкрепя дребния и междинен бизнес, би могла да има роля в икономическото развиване на страната. Банката за развиване, както е използвана досега, е безусловно безсмислена язва и израстък в българската стопанска система “.

Следващата седмица ще бъдат показани ограничения за поддръжка на бизнеса.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР