Бюджетът да плати на 30 студенти по максимум 200 000

...
Бюджетът да плати на 30 студенти по максимум 200 000
Коментари Харесай

Бюджетът ще плати по 200 000 лева на български студенти, за да учат в Харвард

Бюджетът да заплати на 30 студенти по най-много 200 000 лева, с цел да получат магистърска тапия в чужбина и по-късно да се върнат и да работят в България в продължение на най-малко 3 години, планува стратегия за финансиране на магистратури на български студенти в влиятелни университети в чужбина, предава.

Това планува план на Национална стратегия " Фонд " Стефан Стамболов ", който е оповестен за публично разискване от екипа на министър акад. Николай Денков.

" Целта на Фонд „ Стефан Стамболов “ е да обезпечи достъп на българи с потвърден капацитет до обучение във водещи задгранични институции за висше обучение. Те ще придобият умения, свързани с специалностите на сегашното и бъдещето и ще приложат опита си в България. Придобитите по време на образованието в чужбина познания, умения и компетентности, както и разширеният им светоглед, могат да допринесат за развиването на българската стопанска система и на обществото като цяло ", показва МОН в претекстовете си.

Стипендиите за идната академична година ще се отпускат за магистратури в университетите от топ 15 на четирите водещи международни ранглисти на висши учебни заведения, настоящи все още на създаване на програмата: CWUR, QS World University Rankings, Shanghai Ranking`s (The Academic Ranking of World Universities – ARWU) и The Times Higher Education World University Rankings, споделиха още от МОН. Списъкът ще се актуализира всяка година преди началото на акцията.

В листата тази година са Harvard University Съединени американски щати, Paris-Saclay University във Франция, University of Tokyo в Япония, University of Cambridge, Англия, National University of Singapore, ETH Zurich - Swiss Federal Institute of Technology, Швейцария.

Очаква се подборът да стартира през юни т. година Трите стадия ще включват разглеждане на документи, показване на видео визитка и осъществяване на самостоятелно изявление, заяви още министерството.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР