Бюджет 2022 Бюджет и финансиСоциалният бюджет: каква е пицата“ и

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиСоциалният бюджет: каква е пицата“ и
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага таванът на пенсиите да отпадне

Бюджет 2022 Бюджет и финансиСоциалният бюджет: каква е „ пицата “ и кой получава парчетатаБюджет и финансиДепутатите утвърдиха „ гениалната “ капиталова стратегия на Василев
Отпадане на тавана на пенсиите от 1 април, опазване на оптималния застрахователен приход на сегашните равнища и помощи в размер на 710 лева за майките, които през втората година от майчинството си се върнат на работа. Това оферират някогашните ръководещи от ГЕРБ с промени сред първо и второ четене на плана за бюджета на държавното публично обезпечаване.

В претекстовете си някогашният обществен министър Деница Сачева и нейните сътрудници показват, че за премахването на тавана на пенсиите ще са нужни към 10 млн. лева на месец до 1 юли, а след индексацията през лятото – по 10.6 млн. лева на месец. Депутатите показват, че съществуването на неестествен ограничител, какъвто е оптималната пенсия, е незаслужено.

С премахването на така наречен таван на пенсиите освен ще се в профил една обществена неправда, само че и ще се подтикват лицата да се обезпечават върху действителните си приходи “, написа в претекстовете на ГЕРБ.

Според техните данни сега ощетени от съществуващия предел са към 34 хиляди пенсионери.

За стимулиране на връщането на майките на работа от ГЕРБ оферират от 1 април след приключване на първата година отпуск за развъждане на дете, майките да могат да се върнат на работа и отново да получават 100% от паричното обезщетение от 710 лева Според депутатите точно сходна политика ще подтиква по-бързото връщане на пазара на труда на родителите.

Припомняме, че в направения от държавното управление план за бюджет на ДОО е заложено нарастване до 710 лева на заплащането за развъждане на дете през втората година. През есента на предходната година депутатите взеха решение то да се равнява на минималната работна заплата за страната. В дебатите в пленарната зала обаче от ГЕРБ завиха, че това не е метод за стимулиране майките да се върнат на пазара на труда. От „ Демократична България “ тогава също показаха терзания, че стъпката ще отдалечи майките от връщането им на работа.

В претекстовете си за опазване размера на оптималния застрахователен приход на 3000 лева от ГЕРБ показват, че по този начин ще се насърчи IT секторът и неговите експерти „ да избират да работят и живеят в България “. Според депутатите точно това е и секторът с най-голям капацитет за напредък. Движение за права и свободи също внесе сходно предложение.

От ГЕРБ оферират и минимално увеличение на осигурителния предел за земеделските стопани – от 420 лева на 470 лева
Над 8 млн. лева за бонуси
В предложенията си Сачева и нейните сътрудници упорстват още за обезпечаване на 8.1 млн. лева за
бонуси на чиновниците в три организации – Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията по заетостта и Главна ревизия по труда. Те разказват концепцията си като „ обективна “, тъй като по този начин се „ балансират възнагражденията в администрацията на общественото обезпечаване с тези на общественото подкрепяне и заетостта, както и обществените услуги “.

Предвидените средства са за 300 лева месечни
бонуси за интервал от шест месеца на към 3 500 щатни чиновници.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР