Бясна конкуренция свали цената на застраховка Гражданска отговорност с над

...
Бясна конкуренция свали цената на застраховка Гражданска отговорност с над
Коментари Харесай

Голяма радост за шофьорите! Ето какво прави конкуренцията

Бясна конкуренция смъкна цената на застраховка " Гражданска отговорност " с над 100 лв. за две години. Процесът, който продължава и сега, е абсурден на фона на всеобщото повишаване на артикули и услуги и двуцифрената инфлация. За последните шест месеца множеството застрахователи са понижили цените си с най-малко 20 лв., оповестява " Марица ".

В момента пловдивчанин с дълготраен стаж зад кормилото, който има бензинов автомобил с мощ до 1800 кубика, може да подписа наложителната лавица за едвам 164 лв.. При същите параметри други застрахователи оферират цени най-много до 259 лв., излиза наяве от онлайн калкулаторите на брокери. И това е много под междинната цена, на която автомобилистите сключваха застраховка при започване на пандемията. Тогава полици в Пловдив всеобщо се сключваха към 300 лв..
-->
През 2020 година поради рестриктивните мерки в пътуванията и надлежно по-малкото вреди, Гражданската стартира да поевтинява. Ограниченията паднаха и пътуванията се възвърнаха, само че наклонността продължи. Неофициално от огромните компании признават, че всичко се прави за завладяване на по-голям пазарен дял.

Комисията за финансов контрол пък няма пълномощия да следи ценообразуването на наложителната застраховка. Ролята на ведомството е да съблюдава дали наградите подхождат на поетия риск и на разноските на застрахователя. В допълнение цената на полицата би трябвало да е задоволителна въз основата на рационално актюерско допускане, че да обезпечава осъществяването на всички отговорности на зacтpaxoвaтeля, в това число задоволително запаси. 

Национална база данни за водачи с нарушавания у нас към момента няма и така наречен система бонус-малус в застраховането се отсрочва от години. Отделни компании обаче към този момент разполагат със свои и на база държанието на водача на пътя калкулират цената. Такива са „ Уника “, „ Дженерали “, „ Евроинс “ и други Така примерните водачи могат да употребяват спомагателни отстъпки, в случай че нямат регистрирани произшествия в последните пет години.   

По предписание по-скъпа " Гражданска отговорност " заплащат младите водачи и тези, които ръководят мощни коли. Презумпцията е, че нерядко те карат с висока скорост и при злополука предизвикват и по-големи вреди. 

Според данните към третото тримесечие на 2022 година номер 1 по премиен доход от " Гражданска отговорност " у нас е „ Лев инс “. Компанията държи и най-ниските цени. В топ 5 влизат още „ Евроинс “, „ ДаллБогг Живот и здраве “, „ Булинс “ и ОЗК Застраховане.

По закон застрахователните компании отчисляват от всяка подписана лавица пари във Фонда за незастраховани моторни транспортни средства и към Обезпечителния фонд. До предходната година натам вървяха общо по 13 лв. от всяка застраховка, само че от началото на 2023 година вноската стана 16 лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР