Бярне Строуструп, създател на C++, професор по компютърни науки в

...
Бярне Строуструп, създател на C++, професор по компютърни науки в
Коментари Харесай

Създателят на С++ пристига у нас за световна среща по стандартизация


Бярне Строуструп, основател на C++, професор по компютърни науки в Колумбийския университет в Ню Йорк (снимка: Chaos)

Създателят на програмния език С++ и членове на Международния взаимен механически комитет, разработващ стандартите за С++, идват в България. Те ще разискват бъдещето на технологиите в региона на високопроизводителните калкулации и ще вземат участие в международна среща по стандартизация на C++, която за първи път се организира в страна от Източна Европа.

Бярне Строуструп, основателят на C++, е професор по компютърни науки в Колумбийския университет в Ню Йорк. Той и Брайс Еделстийн Лилбак, ръководител на работната група Library Evolution към Международния комитет по стандартизация ISO/IEC/JTC 1/SС 22 за С++ и Principal Architect на Nvidia, идват в София на 9 юни 2023 година и ще се включат в конференцията „ C++: пътища и вероятности ”, отдадена на развиването на стандартите за програмния език С++.

По време на събитието представители на българската група специалисти към ISO/IEC/JTC 1/SС 22/WG21 за С++ ще обсъдят по какъв начин локалната софтуерна общественост може да взе участие във образуването на бъдещите стандарти. В полемиката ще вземат участие експерти с дълготраен опит в работата със С++: доктор Васил Василев, Петър Димов, Станимир Луканов, Васил Керемидчиев, Иван Комитов и Михаил Михайлов, както и представители на Българския институт за стандартизация.

Конференцията се провежда в Интер Експо Център от софтуерните компании VMware и Chaos в партньорство с Факултета по математика и информатика на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”. На събитието са поканени програмисти, представители на български компании и университети.

Повод за идването на Бярне Строуструп и Брайс Еделстийн Лилбак в България е провеждането на постоянна среща на работната група WG21 към интернационалния комитет ISO/IEC/JTC 1/SС 22 от 12 до 17 юни във Варна. Групата е ангажирана с създаване и приемане на стандартите за програмния език С++.

Повече от 100 световноизвестни специалисти в региона на езиците за програмиране ще работят взаимно по новата версия на програмния език (C++ 26). В рамките на срещата ще бъде дефинитивно финализиран стандартът C++23 и публично ще стартира работата по C++26, като ще се преглеждат най-новите оферти за развиване на езика.

България е първата страна от Източна Европа, която е хазаин на среща на подкомитета от основаването му през 1989 година до момента. Подготовката за това неповторимо за България събитие стартира още през 2017 година, когато С++ запалянкото и софтуерен съветник към Princeton University доктор Васил Василев съумява да показа България като основна дестинация за работната група. Партньори на срещата на WG21 в България са софтуерните компании Chaos и VMware, както и Българският институт по стандартизация.
още по темата
До 2015 година България не е имала публично посланичество в процеса по стандартизация на езиците за програмиране и в частност в работната група WG21, занимаваща се със стандартизацията на езика С++. Днес националният комитет БИС/ТК 57 „ Информационни и информационни технологии ” е деен член на ISO/IEC/JTC 1/SС 22, разясни доктор Васил Василев.

Бярне Строуструп стартира да създава C++ през 1979 година Първоначално програмният език е основан на C, само че в него е добавена усъвършенствана типова система, която поддържа обектно-ориентирано и шаблонно програмиране. От 90-те години на XX век C++ е един от най-популярните езици за програмиране. Приложението му е извънредно разнообразно. Използва се за основаване на операционни системи, уеб браузъри, компилатори, графични платформи и други систематични съставни елементи.

С++ все по-често се употребява за портативни устройства, коли, интелигентна техника и роботи, графични приложения, сървъри, научни калкулации, както и постоянно, когато се търси оптималната продуктивност на относително ниска цена. Използването на този език за програмиране в България е мощно застъпено във водещите софтуерни компании, които  основават решения, употребявани от милиони консуматори по целия свят.

„ С++ намира приложение във всички промишлености и в напреднали научни и инженерни планове, като марсоходите на НАСА. Използва се в актуалния авто програмен продукт, в медицинските устройства и е в основата на множеството разработки с изкуствен интелект или машинно самообразование (AI/ML). Той е съвсем на всички места и в софтуерната инфраструктура. Работата на групата по стандартите е от значително значение за продължаващия триумф на С++ ”, разяснява Бярне Строуструп.

Перспективите пред потреблението на С++ стават все по-големи. Това се дължи на бързото развиване на хардуера и графичните технологии, както и на възходящата потребност от от ден на ден и по-качествени визуализации във всяка една сфера на живота ни, акцентира Васил Керемидчиев, член на групата български специалисти в WG21 за С++ и Технически шеф в Chaos. „ Световната среща на ISO/IEC/JTC 1/SС 22 ще даде опция участниците в нея да се срещнат с високото равнище на софтуерни решения, които се основават в България ”, добави той.

С++ е главен език за програмиране, жизненоважен за огромна част от модерната инфраструктура и технологии. Той е на всички места – от най-малките компютри в света в нашите персонални устройства до най-големите суперкомпютри и центрове за данни, уточни Брайс Еделстийн Лилбак. „ Технологичните стандарти работят единствено, когато всички са показани. Затова се веселя да видя по какъв начин страни като България способстват за развиването и насоките на С++ ”, сподели експертът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР