Буря: Силният вятър нанесе щети в цялата страна. В София

...
Буря: Силният вятър нанесе щети в цялата страна. В София
Коментари Харесай

Буря: Силният вятър нанесе щети в цялата страна, Враца обяви криза

Буря: Силният вятър нанесе вреди в цялата страна. В София се е откъснала част от железен покрив на постройка. Аварийните екипи на Столичната община работят по сигнали за паднали клони, дървета и ламарини в София вследствие на мощния вятър, оповестиха от пресцентъра на Следствен отдел към окръжна прокуратура.

В столицата при единия случай се е откъснала част от железен покрив на постройка. Няма потърпевши при случая.
Дърво е паднало и на
трамвайната линия на столичният бул. „ Джеймс Баучер “. В два от случаите дървета са паднали върху паркирани коли и са им нанесли вреди.



14 са общо сигналите за вреди от вятъра в страната. Най-много са в Кюстендил. В два от случаите са паднали дървета. При третия случай отново дърво е паднало на пътя за граничен пункт Гюешево и се е наложило пътя да бъде затворен,
до момента в който клоните бъдат отстранени.
Във Враца има два сигнала за паднали дървета. По три са сигналите в Перник и Монтана. От основна дирекция пожарна сигурност и отбрана на популацията обясниха, че и сега продължава обобщаването
на ситуацията в страната.
Жълт и оранжев предупредителни кодове за мощен вятър са в действие през днешния ден за всички области на страната.



Обявено е частично бедствено положение във Враца заради ураганния вятър, съобщиха от Общината.

Към момента поривите напразно са над 130 км/ч. Заради нанесените вреди, Кризисният щаб разгласи отчасти бедствено състояние за територията на града.

При нужда ще бъдат включени и обитаеми места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата.



Екипите на БКС и Пожарна сигурност работят по отстраняването на вредите. Подадени са над 50 сигнала на дежурния телефон.
Най-сериозни са провалите
в града, където има паднали и изкоренени дървета, повредени елементи от покривни структури и фасади на здания, прекратени електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови боклуци.



На територията на обитаемоте места поривите напразно са доста по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване.
В кварталите „ Бистрец “ и „ Кулата “
има прекратени електропроводници, а в село Власатица е увредена покривната конструкция на пенсионерския клуб.

Общината приканва жителите да се движат с нараснало внимание, а при опция – да не излизат от домовете си, поради заплаха от падащи предмети и пораждане на произшествия.

От Национален институт по метеорология и хидрология е обявен червен код за мощен вятър на територията на региона. Сигнали могат да бъдат подавани на: 088/5 118-857.


Областите с жълт код за мощен вятър са:
Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, София град, Стара Загора, Търговище, Шумен, Ямбол.
Областите с оранжев код за мощен вятър са:
Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково и Кърджали.

От Столичната община припомнят на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците
на жилищата си и да бъдат деликатни.
Изпълнителите да ревизират положението на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да подхващат дейности по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да ревизират обектите си, показват от Следствен отдел към окръжна прокуратура.
Източник: БТА/БНР
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР