Бурни реакции последваха в Северна Македония след невинна шега на

...
Бурни реакции последваха в Северна Македония след невинна шега на
Коментари Харесай

Заради “бъдеща Западна България” опозицията в Скопие пак поиска оставки

Бурни реакции последваха в Северна Македония след почтена смешка на албанския министър председател по отношение на “бъдеща Западна България ”. Опозицията бързо скочи и повтори обичания си апел за оставка на държавното управление. Представители на ръководещите настояха за опрощение от Тирана. Оттам пък се оправдаха, че сарказмът бил ориентиран към София и Брюксел.

В петък в Солун се състоя среща на върха на Процеса на съдействие в Югоизточна Европа. Официална вечеря бе проведена от домакина - гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис. На видео от коктейла преди вечерята се вижда, че Мицотакис среща високите посетители с немския канцлер Олаф Шолц. Когато идва ред на македонския министър председател, домакинът споделя “това е министър-председателят на Република Северна Македония ”, а албанският министър председател Еди Рама - в положително въодушевление и с чаша в ръка, добавя думите на Мицотакис “бъдещ министър председател на Западна България ”. Последва плевел смях, в това число от Димитър Ковачевски.

На пръв взор почтената смешка не остана незабелязана в Скопие. Последва лавина от реакции. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ разтълкува случая като огромен скандал и изиска оставка на държавното управление. “Ако със Заев Македония стигна дъното, в този момент с Ковачевски го проби ”, разяснява вицепрезидентът на партията Владо Мисайловски, представен от македонския уебсайт Zoom. По думите му македонската общност станала очевидец на невиждано интернационално обвиняване. “Видяхме по какъв начин Димитър Ковачевски надмина във всяко отношение Зоран Заев в потъпкването на достолепието на страната, като ни посрами на интернационалната сцена. Унизителни са освен думите, с които Македония беше смутена и афектирана на интернационална среща пред балканските водачи и немския канцлер, само че още повече, че Ковачевски наблюдава всичко това с неудобен смях и утвърждение ”, споделя Мисайловски.

Според формалния коментар на ръководещите абсурдът не е толкоз огромен. “ВМРО-ДПМНЕ изкривява ироничните изявления на министър-председателя Еди Рама, чийто жлъч е ориентиран към обсада на България на интеграцията на Северна Македония и Албания в Европейски Съюз ”, разясниха от партията и подчертаха, че позицията както на СДСМ, по този начин и на премиера Димитър Ковачевски във връзка с блокадата на България е добре позната на локалната и интернационалната общност. “ВМРО-ДПМНЕ и Мицкоски не престават да работят нездравословно за държавните ползи, не престават с опитите за застрашаване на процеса на евроинтеграция ”, се споделя още в изказването.

Според кмета на Куманово, който също е от СДСМ, албанският министър председател би трябвало да се извини на премиера и на македонската общност. “Шегата на Рама е неприемлива, той дължи опрощение на премиера, само че и на цялата македонска общност. Ковачевски би трябвало да изиска опрощение ”, написа във фейсбук кметът Максим Димитриевски.

Местната ТВ 21 потърси пояснения непосредствено от албанския министър председател. В отговор от кабинета на Еди Рама показват, че това е жлъч към България и подигравка към Европейски Съюз.

Това не е първият закачлив коментар на Рама по отношение на разногласието сред София и Скопие. Точно преди една година на Икономическия конгрес в Северна Македония албанският министър председател отново се пошегува с тогавашния си македонския сътрудник Зоран Заев, че се надява, че София няма да изиска от Скопие “да се назова Западна България ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР