Бургас. Гостуващата Бургас уникална изложба Тутанкамон - една недовършена любовна

...
Бургас. Гостуващата Бургас уникална изложба Тутанкамон - една недовършена любовна
Коментари Харесай

Бургас: Изложбата Тутанкамон - една недовършена любовна история може да бъде разгледана на половин цена на 28 август

Бургас. Гостуващата Бургас неповторима галерия " Тутанкамон - една незавършена любовна история " ще чака своите гости с билети на половин цена на 28 август. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . По всяко време в часовете сред 10.00 и 22.00 експозицията може да бъде прегледана против такса от 5 лв. за възпитаници и пенсионери (вместо 10) и 8 лв. за останалите (вместо 16). Деца до 7 години се позволяват без билет.
Този жест към бургазлии и гостите на града е във връзка тематичната " Вечер на Египет ", която ще се организира на 28 август (сряда) на площада пред Операта и вътре в постройката. Тя е част от новия общински летен фестивал " Заедно в Бургас ", който към този момент ни срещна с културата и кулинарията на Южна Корея, Италия, Португалия, Русия и Армения. Египетската вечер стартира тъкмо в 18.00 часа с ателиета и игри за най-малките в откритото пространство пред постройката на Операта, последвани от доста изненади, измежду които лекции, кулинарни демонстрации, дегустации и кино.
Лекционната част, която ще стартира от 18.30 ч. в експозиционна зала на галерия " Тутанкамон - една незавършена любовна история " (сграда на Държавна опера - Бургас, ет. 2), ще бъде открита от проф. д.и.н. Сергей Игнатов, първопроходник на академичната Египтология в България. В два модула ще бъдат показани лекциите: " Царските гробници от Новото царство и гробницата на Тутанкамон ", с гост-лектор доцент доктор Теодор Леков, и " Хауърд Картър и откриването на гробницата на Тутанкамон ", с гост-лектор доцент доктор Емил Бузов. Тримата египтолози са откриватели, преподаватели и членове на Българския институт по Египтология към Нов български университет, както и почетни членове на Българско египтологическо общество. Те ще споделят доста забавни обстоятелства, основани на научни проучвания, изследвания и открития, като лекциите ще протекат при свободен достъп за всички гости на изложбата.
Събитията ще продължат на площада пред Операта с обичайна кулинарна вечер, която ще бъде показана от началник Махмуд Ал Байруми, участник в 4-ти сезон на MasterChef. Демонстрации на приготвянето на знакови ястия от египетската кухня ще започват в 19.30 часа, а дегустациите в 20.00 часа. Жители и посетители на града ще могат да опитат вкусните: кушари (ориз, леща, макарони с чеснов доматен сос и чипс от лук), обичайния фалафел и балях (бонбони с фурми).
Програмата ще приключи с кино прожекции от 20.30 часа, които ще показват многообразието на античната египетска просвета.
Събитията ще бъдат почетени от Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали - Посланик на Арабска Република Египет в България.
" Вечер на Египет " се провежда от Община Бургас, със съдействието на Посолство на Арабска Република Египет в България и Българско египтологическо общество.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР