Бундесверът призова за създаване на многонационална бригада в Литва за

...
Бундесверът призова за създаване на многонационална бригада в Литва за
Коментари Харесай

Германия реши да изпрати войски на границата с Русия

Бундесверът прикани за основаване на многонационална бригада в Литва за подсилване на източния фланг на НАТО на фона на " съветската опасност ". Според специалисти планът може да включва също Полша, Франция и други страни от Европейски Съюз и да стане първообраз на европейска войска, самостоятелна от Съединени американски щати и НАТО. Какво съставлява концепцията за „ нов немски модел “ на защита и какви дейности би трябвало да предприеме Русия в отговор?

Германският министър на защитата Кристин Ламбрехт прикани съдружниците си да поддържат концепцията за съставяне на многонационална бойна бригада в Литва - за " подсилване на източния фланг " на НАТО. Ламбрехт насочи апела на среща с сътрудници от НАТО в Брюксел, на която се разисква спорът в Украйна.

Планът на Ламбрехт планува съюзническите страни да разпределят своите елементи за бързо реагиране, които могат да бъдат трансферирани в Литва допустимо най-скоро, с цел да се причислят към немските бойци, които към този момент са ситуирани там. Освен това основно военно съоръжение ще бъде сложено авансово на място в Литва. Смята се, че този метод е по-прост и по-евтин от разполагането на нови войски на непрекъсната основа в " най-уязвимите страни-членки ", т.е. покрай границите на Русия. Както заяви “Блумбърг”, няколко членки на НАТО обмислят използването на " новия немски модел " в проектите си за подсилване на защитата на Алианса на източния фланг.

„ Идеята за многонационална бригада се появи, тъй като Бундесверът на процедура не беше подготвен за никакви ограничения за отбрана на страната си “, сподели някогашният народен представител от Бундестага Валдемар Герд. “А и в други страни от Европейски Съюз отбранителните структури наподобяват доста неубедително. Ето за какво в Берлин търсят модел, който да им разреши да вземат участие в защита отвън личната си територия и освен от силите на Бундесвера”, добавя той.

Въпреки това, означи той, главната задача на самодейността е да покаже, че Европа е подготвена навреме да отблъсне „ нападателните дейности на Москва “. „ Това е по-скоро репутационен план – да се сътвори облик на отбрана на източните граници, да се покаже на балтийските страни, че няма да останат сами при положение на отрицателен сюжет в връзките с Русия. Дрънкане със сабя, с цел да се издигне паневропейският дух и да се показва, че военната машина на Европейски Съюз към момента може да направи нещо “, сподели политикът.

Герд не изключва, че към бригадата ще се причислят и военните от прилежаща Полша и Съединени американски щати. „ Американците несъмнено ще изпратят своите военни, с цел да покажат поддръжка. Сега към девет хиляди американски бойци са в Германия, към три хиляди - в Полша. По всяко време различен контингент може да бъде трансфериран от чужбина в Европейски Съюз. Франция също може да изпрати своите бойци, в това число бойците от Чуждестранния легион “, допуска политикът.

По време на посещаване във Вилнюс предходната седмица канцлерът Олаф Шолц увери литовските управляващи: „ Като съдружници в НАТО ние се усещаме обвързани един с различен и ще пазиме всеки сантиметър от територията на НАТО при положение на офанзива “. В началото на месеца Шолц даде обещание, че Федерална Република Германия ще има " най-голямата обичайната войска в Европа ". За тези цели ще бъдат отпуснати спомагателни 100 милиарда евро, бюджетът за защита ще нарасне през идващите години до 2% от Брутният вътрешен продукт (от сегашните един и половина).

Германистът Тимофей Борисов също счита, че Берлин разполага бойците си покрай нашите граници повече за показност. „ Всички тези придвижвания по границите на Европейски Съюз покрай Русия не значат, че НАТО или Германия се готвят да нападат Русия “, разяснява той. Според него от страна на Шолц изпращането на неговите военни и бронирани машини в Литва е просто отговор на рецензиите в самия Берлин, където го упрекват в „ колебливост “ и слаба реакция „ на съветската опасност “. „ Канцлерът не би желал да се намесва още повече в спора в Украйна. Следователно с сходни дейности в Литва той основава облик на лична военна активност. Следователно немските войски по нашите граници не съставляват практическа опасност. Психологически напън, и то доста сериозен - да. Реална опасност няма”, споделя в умозаключение Борисов.

Както знаете, след 2014 година Германия към този момент управлява „ Батальона за предно наличие “ в Литва, до момента в който другите два батальона в прилежащи Латвия и Естония се управляват надлежно от Канада и Англия. Сега повече от 1000 бойци са ситуирани в Литва, интегрирани в литовската пехотна бригада „ Железен вълк “ (името на полуофициалната литовска паравоенна организация, работила през 1928-1930 г.). Бригадата на НАТО включва към пет хиляди души.

Президентът на Литва Гитанас Науседа даде обещание, че Берлин и Вилнюс последователно ще образуват многонационална бойна бригада. В местата на разполагане ще бъдат построени нови казарми и друга инфраструктура. Той се надява тази част да се появи в Литва до година и половина. „ Трябва да осъзнаем, че съветската военна опасност е тук, с цел да остане и ще остане дълготрайна опасност за цялата евроатлантическа зона. Гледайки това, би трябвало да формираме съдбоносен отговор и да укрепим нашата защита “, сподели литовският президент.

Във Вилнюс се чака в края на юни в Мадрид водачите на страните от НАТО да одобрят решението за разширение до бригада на батальоните, ситуирани в балтийските страни и Полша. Освен това те чакат да засилят противовъздушната защита. „ Англия се готви да разшири наличието си в Естония и чакам то да бъде доста. Повечето страни от НАТО показаха подготвеност да усилят силите си до бригадно равнище “, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„ Многонационални бригади към този момент съществуват в балтийските страни, само че към този момент единствено като обособени единици, а не като едно цяло. Има танкови елементи, ситуирани непосредствено от Съединени американски щати, френски формирования и други елементи от западноевропейските страни. Идеята на Ламбрехт допуска появяването в Балтийските страни на една и съща смесена бригада, каквато от дълго време се е формирала на френско-германската граница в региона на Елзас от двете страни на Рейн. Прави усещане, че тази бригада се намира отвън военната конструкция на НАТО. По едно време точно с нея желаеха да стартират да основават европейска войска “, изясни военният специалист, лекар на обществените науки от Католическия университет на Франция Александър Артамонов.

Именно този колорит, съгласно анализатора, ни разрешава да се създадем прилика сред плана на Шолц и Ламбрехт и дългогодишния план на Шарл дьо Гол за основаване на европейска войска. Френският президент Еманюел Макрон също приказва през ноември 2018 г за такава войска, самостоятелна от НАТО и Съединени американски щати. „ Между другото, Франция разполага със стратегически оръжия, които, за разлика от английските, не са под контрола на Пентагона.Така че може да сложи своя капацитет в услуга на звеното, за която приказва Ламбрехт. Може да бъде доста мощна, високотехнологична бригада”, допуска събеседникът.

Сегашната обстановка обаче е по-сходна, за жалост, не с времето на Дьо Гол, а с времето на Втората международна война, оплаква се Артамонов: „ Европа сплотява своя военно-промишлен комплекс и запаси, с цел да се изправи против Русия. Това е формалната тематика на идната среща на високо ниво на НАТО в Мадрид, на която ще бъде оповестена новата тактика на Алианса.

Укрепването на групировката на НАТО покрай съветската граница буди паника у специалиста. „ Сега броят на войските на западните страни от НАТО в Балтийските страни е към седем хиляди души, само че тази цифра може да се удвои. Като цяло, покрай границата на Руската федерация, европейските страни могат да реалокират към 40 000 бойци. Как би трябвало да реагира Русия на това? Смятам, че е належащо да се трансферират нуклеарни бойни глави в Калининградска област и да се настроят ракетите към съответните цели – по-специално разполагането на бъдещата бригада. Необходимо е и прекачване на спомагателни войски в този най-западен район на Русия “, заключи анализаторът.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР