Бумът на продажбите на електромобили в Китай оказва глобално въздействие

...
Бумът на продажбите на електромобили в Китай оказва глобално въздействие
Коментари Харесай

Най-голямата петролна компания в Китай заяви, че пикът на потреблението на бензин е преминал

Бумът на продажбите на електрически автомобили в Китай оказва световно влияние върху петролната промишленост. Sinopec, един от най-големите играчи на пазара на петролни артикули, поправя прогнозите си, заявявайки, че пикът на вътрешното търсене на бензин към този момент е минал и оттук насетне нещата ще вървят надолу. Последствията ще бъдат световни: Китай играе основна роля в динамичността на международния пазар на нефт към този момент над 20 години.

Според CNEV Post китайските купувачи на нови коли към този момент избират „ нови енергийни транспортни средства “ (NEV, т.е. електрически коли с акумулатори и хибридни коли с опция за включване към електрическата мрежа) в 37,8% от случаите. Този % се е нараснал внезапно от 30,0% през 2022 година, 15,5% през 2021 година и едвам 5,4% през 2020 година

През 2022 година скандинавските страни като Норвегия (87,8%), Исландия (56,1%) и Швеция (56,1%) са водещи в света във връзка с въвеждането на електрически транспортни средства. Въпреки това Китай продава 10 пъти повече електрически коли, в сравнение с тези три страни, взети дружно. А във втората по население страна към момента има голям капацитет за напредък. До 2022 година по-малко от 5% от колите по китайските пътища са били електрически или хибридни, като разликата с днешно време е голяма.

Най-голямата китайска петролна компания Sinopec към този момент следи спад в търсенето и не чака то да се възвърне. Преди се очакваше търсенето на петрол да доближи своя връх към 2025 година Но на конференцията в Джънчжоу през август бе оповестено, че електрическите коли към този момент понижават продажбите на петролни артикули в Китай с 15 млн. тона през 2023 година Компанията предвижда по-нататъшно понижаване на търсенето през 2024 година и по-късно.

Така че световният пик в търсенето на нефт може да настъпи преди края на десетилетието. А ненадейно бързото прекосяване към по-екологични транспортни средства, като да вземем за пример това, което се случва в Китай, може да приближи тази дата.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР