61 160 къса (3058 кутии) цигари, скрити в хляб, задържаха

...
61 160 къса (3058 кутии) цигари, скрити в хляб, задържаха
Коментари Харесай

Митничари откриха над 3000 кутии с цигари, скрити в самуни хляб

61 160 къса (3058 кутии) цигари, скрити в самун, задържаха митнически чиновници от отдел „ Борба с наркотрафика “ в региона на Дунав мост при Видин.

На 25.04.2024 година, митническите чиновници правят инспекция на излизащ от страната товарен микробус, който транспортира самун, съгласно показаните транспортни документи. Микробусът е сканиран с рентген и са набелязани подозрителни зони с друга компактност.

При последвалата физическа инспекция митническите чиновници откриват в шест от касетите, че в самуните самун са скрити стекове с цигари. Тютюневите произведения са с български акцизен бандерол и са били укрити, откакто вътрешността на хляба е била авансово издълбана.

Акцизните артикули са арестувани. На лидера е формиран акт за определяне на административно нарушаване.

Цигарите с български бандерол могат да се продават само на територията на страната. При преноса им през граница над лимита за персонална приложимост, който в границите на Европейски Съюз е четири стека, следва да се дават акцизни документи, даже когато транспортираните цигари са облепени с годен български бандерол.

Поради това нарушителите употребяват разнообразни начини на скривалище в опит да превозят тютюневите произведения без документи и да ги осъществят на незаконния пазар в Западна Европа, където цените на цигарите са по-високи.

Освен сред разнообразни типове стока, най-изобретателните извършители употребяват за скривалище кутии с хранителни артикули за хора и животни, да вземем за пример кутии с вафли или бисквити, сокове, кафе, консерви и чували с кучешка храна и други. На пръв взор опаковките наподобяват като фабрично запечатани, с цел да не притеглят вниманието на митническите чиновници. Друг прийом, употребен и в тази ситуация е, цигарите да са укрити единствено в част от стоката, а останалите артикули да са постоянни.

За да ускорят инспекциите и да огледат целият размер от транспортираната стока митническите чиновници употребяват сканиране с рентген, което разрешава бързо да се отсеят постоянните транспорти от тези, за които има подозрение, че транспортират укрити незаконни артикули.

От 16.04.2024 година на границите на страната се организира взаимна интервенция сред органите на ГДБОП, Групово дело „ Гранична полиция “, Агенция „ Митници “ и Национална агенция за приходите, за противопоставяне на контрабандата. На другите гранични пунктове се правят инспекции както от взаимни екипи, по този начин и независимо от виновните институции.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР