Булгартрансгаз“ ЕАД ще може да сключи договор за държавно гарантиран

...
Булгартрансгаз“ ЕАД ще може да сключи договор за държавно гарантиран
Коментари Харесай

„Булгартрансгаз“ ще изгражда междусистемната газова връзка България-Сърбия

„ Булгартрансгаз “ ЕАД ще може да подписа контракт за държавно обезпечен заем с нидерландската банка " ИНГ Банк Н.В. ", посредством софийския й клон, за финансиране на Междусистемна реверсивна газова връзка България - Сърбия, оповестиха от държавната пресслужба. Това става допустимо, откакто Министерският съвет утвърди на днешното си съвещание плана на гаранционно съглашение сред Република България и " ИНГ Банк Н.В. ", нидерландска банка, посредством " ИНГ Банк Н.В. " - клон София и упълномощи министъра на финансите да го подпише.

Прогнозните капиталови разноски по построяването на връзката със Сърбия възлизат на 76,7 млн. евро без Данък добавена стойност . Предвидено е този запас да бъде обезпечен посредством безплатно финансиране от Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност 2014-2020 “ и от Механизма за свързване на Европа (Connecting Europe Facility), дълготрайно заемно финансиране, обезпечено с държавна гаранция и личен капитал на „ Булгартрансгаз “ ЕАД.

Предложеният заем с държавна гаранция за плана е в размер до 49 071 661 евро, интервалът на асимилиране - до 31 декември 2023 година и срокът за погасяване - пет години от приключването на едногодишния гратисен интервал.

От държавното управление напомнят, че планът „ Междусистемна газова връзка България - Сърбия на българска територия “ включва построяването на нов газопровод от съществуващо оборудване на „ Булгартрансгаз “ ЕАД при Нови Искър до границата със Сърбия.

Линейната част на газопровода е с дължина към 62 км на българска територия.

За цялостната реализация на обекта се планува построяването на две автоматизирани газорегулиращи станции, една газоизмервателна станция в Калотина, както и две газопроводни отклонения за Сливница и Драгоман.

Капацитетът на новата газова инфраструктура ще бъде 1,8 милиарда куб. м на година, с опция и за реверсивен поток . С реализацията на плана ще бъде основана нова входно-изходна точка на междусистемно свързване на границата България-Сърбия с инфраструктурата на преносния оператор на Сърбия и нови национални изходни точки до клиенти на територията на Република България.

Реализирането на този план цели да способства и за повишение на надеждността на снабдяването с природен газ и развиването на конкурентен народен пазар за природен газ с опция за задълбочаване интеграцията на газотранспортните системи и газови пазари на районно равнище и в общия енергиен пазар на Европейския съюз, показват от държавната пресслужба.

На 12 януари директорът на „ Сърбиягаз “ Душан Баятович  сподели, представен от сръбските медии, че газовата връзка с България ще бъде приключена до началото на идващия отоплителен сезон, оповестиха тогава. Към момента тогава са закупени към 50 на 100 от тръбите, към 90 на 100 от трасето е разчистено. Около 25 % от тръбите са заварени и би трябвало да стартира полагането. По думите на Баятович няма да има проблем със завършването на сръбското трасе от Ниш до Димитровград. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР