Булгаргаз не изнася евтин газ за Румъния от хранилището в

...
Булгаргаз не изнася евтин газ за Румъния от хранилището в
Коментари Харесай

Николай Павлов: Булгаргаз не изнася евтин газ за Румъния

" Булгаргаз " не изнася на ниска цена газ за Румъния от хранилището в Чирен. Така изпълнителният шеф на сдружението Николай Павлов отговори на появилите се обвинявания от министри.

По-рано през седмицата на комисия в Народното събрание енергийният министър Александър Николов съобщи, че от българското вместилище е изнасяно синьо гориво за северната ни съседка. След обвиняването на министрите на финансите и енергетиката, че България е изнасяла на ниска цена газ за Румъния от газохранилището ни в Чирен, от Булгаргаз изрично отхвърлиха.

" Истината е че " Булгаргаз " не изнася газ за Румъния, ние даже нямаме лицензия за изнасяне на газ. А откакто в публичното пространство изтече конфиденциална информация за цената на азерския газ, Азербейджан може да скъса 25-годишния контракт с България и да осъди страната ни ", съобщи изпълнителният шеф на сдружението Николай Павлов по Bulgaria ON AIR.

Заради забавянето на интерконекторната връзка с Гърция през Маказа, което трябваше да е подготвена в края на 2021 година, се бавят и директните доставки на азерски газ. Очаква се трасето да бъде построено доникъде на годината, удостовери министър председателят Кирил Петков след среща с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис - до тогава " Булгаргаз " договаря количествата да влизат през газопоровода през Кулата.

" Ние нямаме построен газопровод – ние се оказахме в обстановка да не можем да получаваме газа, а в същото време да го заплащаме и успяхме по някакъв метод, даже и с политическа поддръжка да убедим нашите сътрудници да седнем на масата на договарянията и да доставят на различен газопровод ", добави Николай Павлов.

Слабото европейско обмисляне за доставки са довели до фрапантния скок в цената на синьото гориво, съобщи още Павлов.

Ескалация на спора в Украйна няма да заплаши доставките на " Газпром " за България, безапелационен е Павлов, защото те се реализират през " Турски поток " и добави, че количествата в газохранилището в Чирен са задоволителни, с цел да се поддържа микса за потребителите от съветски, азерски и нагнетен газ от Чирен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР