БулфотоПремиерът на Северна Македония Зоран Заев изпрати официално писмо до

...
БулфотоПремиерът на Северна Македония Зоран Заев изпрати официално писмо до
Коментари Харесай

Заев писа на Вартоломей – моли за автокефалия на македонската църква

Булфото

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев изпрати публично писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, с което още един път насочи молба към него  да се застъпи за признаването на автокефален статут на Македонската православна черква  - Охридската архиепископия, съобщи Българска национална телевизия.

В писмото си Заев  припомня за срещата им в Истанбул,  на която е било поискано съдействието и уговорката на Вселенския патриарх за това македонската черква да бъде приета за автокефална и да бъде призната като равна в фамилията останалите православни църкви.

" Ние почитаме всичко, което се дефинира от интернационалните съглашения и условия. Искаме обаче  да бъдем свободни и църковно  в границите на нашата страна и нашите архиереи да служат наедно с архиереите на всички православни църкви в света. " - се споделя в писмото на Заев до Негово светейшество, патриарха на Константинополската патриаршия Вартоломей.

Преди два дни президентът на Северна Македония  Стево Пендаровски също изпрати писмо  до Вселенския патриарх с искане за признание на автокефалния статут на Македонската православна черква - Охридска архиепископия.

Идеята за северомакедонската автокефалия среща категорична  опозиция от страна на сръбската черква,  която би изгубила част от въздействието си.

След като  Православната черква на Украйна получи автокефалия  от Вселенската патриаршия, макар гневния отпор на Москва, в Северна Македония се надяват, също да получат позитивен отговор на молбата си.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР