БулфотоИкономическите проблеми за Турция се увеличават с всеки изминал ден.Турската

...
БулфотоИкономическите проблеми за Турция се увеличават с всеки изминал ден.Турската
Коментари Харесай

Нов срив на турската лира, след като САЩ обявиха, че готвят санкции

Булфото

Икономическите проблеми за Турция се усилват с всеки минал ден.

Турската лира спадна в петък, след като американските законодатели включиха турски наказания в законопроекта за разноските за защита, който приближава Вашингтон стъпка по-близо до наказване на съдружника си от НАТО за закупуване на съветската ПРО С-400 миналата година, оповестява " Ройтерс ", съобщи news.bg.

Окончателната версия на разноските за защита на Съединени американски щати в размер на 740 милиарда щатски $ ще задължи Белия дом да избере от листата на глобите за С-400, които съгласно Вашингтон са несъвместими с интервенциите на НАТО.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който би трябвало да се отдръпна идващия месец, заяви, че ще наложи несъгласие върху законопроекта за обособени разпореждания. Но той може да се нуждае от известна поддръжка в Конгреса и това би било първото сходно несъгласие от близо 60 години.

Русия достави С-400 предходната година, а Турция ги тества едвам през октомври. Анкара съобщи, че те няма да бъдат интегрирани в системите на НАТО и не съставляват опасност и прикани за основаване на взаимна работна група. Заплахата от западни наказания натежа върху турската валутата, която реализира рекордно ниски равнища тази година.

Санкциите могат да навредят на турска стопанска система, която към този момент се бори с закъснение, провокирано от ковид, двуцифрена инфлация и мощно изчерпани задгранични запаси.

Избраният президент на демократите Джо Байдън се чака да бъде по-строг във връзка с Турция от Тръмп, който имаше топли отношения с президента Реджеп Ердоган, въпреки нарастващата неприязън измежду американските депутати към по-агресивната външна политика на Турция.

Законопроектът за защитата включва санкции според Закона за противопоставяне на американските противници чрез наказания (CAATSA), които са създадени частично за въздържане на съдействието с Русия.

Президентът на САЩ би избрал от лист с вероятни наказания с леки до сурови наказания.

Законопроектът е резултат от месеци договаряния сред републиканците и демократите. След като Камарата и Сенатът гласоподават по него при започване на идната седмица, републиканецът Тръмп има 10 дни да наложи несъгласие или става закон.

Демократичният американски сенатор Крис Ван Холен съобщи в изказване, че Конгресът е направил това, което Тръмп няма да направи: " покажете на президента Ердоган, че няма да отстъпим, когато става въпрос за отбрана на нашата сигурност и на нашите правилни съдружници в НАТО ".

Миналата година Вашингтон спря Турция от своята стратегия F-35 поради С-400.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР