bTV Варненката Свилена Панова, живееща в Италия и работеща като медицинска

...
bTV
Варненката Свилена Панова, живееща в Италия и работеща като медицинска
Коментари Харесай

Варненка до европейското огнище на COVID-19: Не бях виждала преди подобна паника

 bTV Варненката Свилена Панова, живееща в Италия и работеща като здравна сестра, показа пред bTV за обстановката на Апенините, където 16 милиона са под карантина ",

 

" Бях в Италия по време на епидемията H1N1, както и по време на епидемията САРС, само че такава суматоха и незнание какво да се прави до момента не е имало ".

Думите са на българката Свилена Панова, която от 10 години работи като здравна сестра в психиатрична болница в Парма, а от 2001 година живее в Италия.

По думите на сестра Панова италианската Спешна помощ се отзовава единствено на някои случаи, а част от екипите към този момент са пренасочени към по-големите регионални центрове. Властите на Апенините, където има към този момент близо 6 хиляди доказани случая, вкараха и нови изключителни невиждани ограничения за ограничение на болестта.

16 милиона души в северната част на страната са под карантина и им е неразрешено да влизат и излизат от така наречен " Червена зона " без позволение, неразрешени са ръкостисканията, в заведенията хората би трябвало да стоят на най-малко метър разстояние. Сънародничката ни е извънредно обезпокоена, тъй като през предходната седмица се е грижела персонално за двама пациенти с грипоподобни признаци от европейското огнище на ковид - Кодоньо.

" Знаехме, че сме били към този момент в контакт с тези евентуално съмнителни пациенти. В същото време не знаехме дали сме инфектирани, или не. В този случай потреблението на маски беше неефикасно, тъй като имахме към този момент контакт няколко дни с тези пациенти ", споделя Свилена Панова, която дава постоянно смени и за Спешната помощ, всекидневно е следяла индикаторите им, а има и близки другари, които сега са със подозрения за болест.

" Една от колежките ми на работа беше спряна под карантина поради това, че е имала контакт със сигурен положителен болен от ковид. Притеснена съм - както за колежката, по този начин и за всички нас, тъй като всички сме карали смени с нея. От друга страна, в Бърза помощ - измежду екипа, обслужващ колите за спешна помощ, също имам прочут, който от предишния четвъртък е в незабавно интензивно поделение и сега е под механична вентилация с заплаха за живота. Това ми демонстрира, че коронавирусът е тук, а и всички медицински лица, с които приказват споделят едно и също: Тук е - измежду нас. Най-вероятно всички ще го прекараме, всички сме го прекарали, всички сме положителни! ", споделя Свилена Панова.

Самата тя, както останалите ѝ сътрудници в болничното заведение, към този момент са минали спомагателна подготовка. Заради дефицит към този момент не употребяват професионалните защитни маски, а такива с по-малко пластове отбрана.

" Миналата седмица суматохата беше огромна - и в интернет се продаваха маски на цени 1463 евро, а дезинфектанти под формата на гел също на неуместни цени. Хората се презапасяваха, тъкмо както в Германия и в България даже, даже бяха изкупили от паста до всичко в консерва ", разкрива Панова.

Свилена разказва обстановката в лечебните заведения като сюрреалистична и има свое обръщение към България.

" Няма потребност от суматоха, има потребност от мозък, от четене на достоверна информация, от готови хора, които да ви оказа помощ по какъв метод да се предпазвате и следване на всички указания, които са към този момент дадени: миене на ръце, главно предписание! Опитване на бранене на отдалеченост от останалите, тъй че в действителност да успеем да се предпазим ", споделя тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР