bTV Родители на починало при операция на зъб дете продължават да

...
bTV
Родители на починало при операция на зъб дете продължават да
Коментари Харесай

Родителите на починалато дете при зъболекарска упойка: Решението на Калпакчиев е гавра

 bTV Родители на умряло при интервенция на зъб дете не престават да търсят правдивост три години след гибелта на 14-годишния Алекс. Той издъхна в клиниката на някогашния народен представител от Реформаторския блок доктор Валентин Павлов след смъртоносна алергична реакция към упойката, сложена за интервенция на киста на зъба.

Само преди дни стана ясно, че съдийски състав на САС, още веднъж ръководен от арбитър Калин Калпакчиев, е отменил постановената на първа инстанция присъда.

Съдийският състав, управителен от Калпакчиев, оправда напълно доктор Павлов, който на първа инстанция получи 3 година условно с 5 година изпитателен период. Призна за отговорни брачната половинка му доктор Венета Павлова и анестезиоложката доктор Йоанна Филипова, само че им понижи наказванията – от 3 година условно с 5 година изпитателен период на 1 година условно. САС анулира и наказването да не практикуват.

За родителите решението на Калпакчиев и другите двама съдии е подигравка с паметта на сина им, който е седнал здрав на зъболекарския стол, а са си го взели в ковчег. Бащата и майката ще апелират решението на САС пред Върховен касационен съд.

" Това е решение на САС, взето от правосъден състав с ръководител Калин Калпакчиев. За нас тези присъди и анулацията им са извънредно неприемливи. Тези присъди са подигравка с паметта на детето, насмешка с паметта на детето. С тези присъди се хвърля прахуляк в очите на хората, че в България има въпреки всичко някакво правораздаване ", съобщи в студиото на бТВ бащата на издъхналото момче.

" Ние ще апелираме пред Върховния съд и ще продължим да настояваме за оптимално строги присъди за тези хора ", безапелационен е той. По думите му Валентин Павлов е пренебрегнал медицински правила и стандарти, без да се съветва с анестезиолог, към 40 минути не е извикана " Спешна помощ ", а вместо това - частна кола за спешна помощ, с цел да се прикрие случаят, уверени са родителите. В същото време слагането на антидот незабавно е можел да предотврати гибелта на Алекс. На майка му не е било разяснено какви опасности носи упойката, а вместо това оправданият от Калпакчиев ортодонт, тогава народен представител, е подсигурил, че това е нова, изцяло безвредна анестезия. " А се оказва, че носи опасности тази анестезия, разказани са на листовката ", твърди бащата.

" Дали, в случай че това се беше случило с тяхното дете, щяха да оправдаят Павлов? ", попита непосредствено в ефира на бТВ майката на Алекс, удивена, че зъболекарят е разгласен от съда за изцяло почтен.

" Ние имаме въпроси към тях - в случай че бяха децата им по същия метод ли биха действали? Биха изгубили 40 минути...? ", добави още въпроси брачният партньор й.

За юриста на почерненото семейство присъдата е несправедлива.

" Ще апелираме присъдата пред Върховния касационен съд, нека висшите съдии са на друго мнение. Но казусът е и в страната. Като завърши всичко, ще я съдим в Страсбург, тъй като има проблем. Само 7-8 огромни лечебни заведения в София се доставят с антидота за малигнена хипертермия, който е единственият в света, друго не може да помогне ", споделя Пламен Димитров в изявление за " Монитор " във връзка следващото скандално решение на шефа на Съюза на съдиите.

Димитров разкрива още, че ръководителят на правосъдния състав от началото на делото е бил заменен, по неразбираеми за него аргументи.

" Обясниха, че е бил командирован. И по този начин делото пред Софийския апелативен съд стартира още веднъж, тъй като смениха ръководителя на състава и сложиха Калпакчиев. Другите съдии останаха същите ", споделя юрист Димитров.

На въпроса по кое време е станало това, прецизира: " След първите две съвещания по делото през 2019 година, беше много преди предварително да освободи Полфрийман ".

Адвокатът се надява прокуратурата да стачкува решението на съда и разкрива още нещо скандално - че някогашният народен представител от Република България е търсил подпомагане от тогавашния здравен министър от неговата политическа мощ Реформаторски блок, Петър Москов.

" Одитът, несъмнено, е приключил в интерес на Павлов. Но има нещо, което съдът пропусна при събирането на доказателства – една доцентка е била в този медицински одит и е установила нередности в здравната документи при интервенцията, т.е. има корекции на операционния лист и на анестезиологичния. Това тя го е написала. Много настоявах да бъде разпитана, тъй като е била в одита и има сведения, само че и двете правосъдни инстанции отхвърлиха, не била очевидец. А по какъв начин позволиха до разпит всички останали? ", пита юристът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР