btvnovinite.bgЗащо осемхилядникът е толкова труден за изкачване?Алпинистът Атанас Скатов тръгна

...
btvnovinite.bgЗащо осемхилядникът е толкова труден за изкачване?Алпинистът Атанас Скатов тръгна
Коментари Харесай

Алпинистът Атанас Скатов тръгна към връх Кангчендзьонга

btvnovinite.bg

Защо осемхилядникът е толкоз сложен за нанагорнище?

Алпинистът Атанас Скатов потегли към следващия си връх. Той се споделя Кангчендзьонга и е сложен освен за изговаряне, само че и за нанагорнище. След шест покорени върхове над 8000 метра височина той е седмият от общо 14 на планетата.

Екип на bTV се срещна с алпиниста в деня преди да тръгне към следващото тестване.

Пред карта на Непал с всички осемхилядници и маршрутите към тях Атанас Скатов ни демонстрира новата си цел – връх Кангчендзьонга. До следващата експедиция, в която ще взе участие дружно с още 20 алпинисти от целия свят, остават броени часове.

„ Много алпинисти го считат за един от най-трудните. И най-много дистанцията от финален лагер до върха е доста огромно. Това го прави извънредно сложен, тъй като в деня на офанзивата би трябвало да изминеш доста позитивна денивелация, и то по тежък терен ”, изясни Скатов. През есента на 2015 година Атанас Скатов стартира своя план за нанагорнище на 14-те осемхилядници на планетата без кислороден уред. До момента е стигнал върха на 6 от тях, остават 8.

„ Правя този план, тъй като ревизирам избран режим на хранене. Осма година не употребявам животинска храна, тъй като това е обвързвано с запазване на природата на нашата планета, това е главната мотивация ”, споделя Скатов.

Той не приема клишето, че покорява планината, а в противен случай – потегля преклонен към следващия връх „ Изобщо ние не можем да я покоряваме планината, можем единствено да се молим да те допусне до върха. Интересно е за Кангчендзьонга е, че не е хубаво да заставаш на самия връх, а 3-4 метра под върха да спреш. Той е извънредно заветен връх, на границата с Индия, като от индийска страна е неразрешен за нанагорнище,защото е заветен. От непалска страна е позволено, само че не е хубаво да заставаш от горната страна на самия връх, тъй като там живеят боговете ”, добави Скатов.

До края на годината алпинистът възнамерява нова експедиция до Пакистан.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР