bTV Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че има условия

...
bTV
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев посочи, че има условия
Коментари Харесай

Главният здравен инспектор: Има условия за епидемия от морбили у нас

bTV Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев уточни, че има условия за зараза от морбили у нас. Той съобщи, че в Европа има повишаване на случаите в последните години – за 2015-а са 4000, 2016-а - 5000, 2017-а – 15 000 случая. Най-много бяха в Румъния и Италия - по 5000 случая. Малко по-малко са в Гърция, към 1000 в Сърбия, разяснява той в студиото на " Тази заран ".

Има действителна опасност непрестанно, добави Кунчев и посочи, че казусът, довел до епидемията в Столипиново предходната година също е бил импортиран – от Германия. Последният случай предходната седмица е от Италия – майка и дете - и двамата са заболели. Майката е в тежко положение и се лекуват в Инфекциозната болница, посочи инспекторът.

Преди дни Европарламентът предизвести за рисков спад във имунизациите.

Комисията по публично здраве към Екологичен потенциал уточни, че намаляващото публично доверие във имунизирането съставлява огромно предизвикателство и към този момент е довело до последствия за здравето.

Данните на Екологичен потенциал показват, че всяка година имунизирането предотвратява 2,5 млн. смъртни случаи, а за интервала 2008 до 2015 година е имало 21 хиляди случаи на предотвратими заболявания.

Кунчев разяснява още, че най-малките деца – до 1 годинка, са обхванати приблизително на 93-95%.

" Това, че доста хора не престават да са срещу имунизациите значи, че има потребност от повече информация ", уточни той в коментар на резултатите на анкетата на " Тази заран ".

По думите му групата на антиваксърите е доста дейна и доста гласовита, само че действително към 500 са децата, чиито родители с автограф са отказали ваксини.

По думите му главният проблем е липса на децата на адреса, на който се водят, а пролетта и лятото отиват в чужбина, не сменят адреса си, водят се в статистиките, само че не са в страната.  

Епидемията от морбили беше записана в Пловдив през март месец предходната година. За малко време в града имаше 146 случая, най-вече в ромския квартал Столипиново. 9-месечно бебе умря от тежкото протичане на заболяването, а останалите бяха признати в Инфекциозната клиника.

" Първо заболя една жена, която е пътувала до Германия тъкмо в този интервал, когато имаше регистрирани случаи. Поради това, че детето и се разболява в детско поделение, същата заради инкубационен интервал първоначално не се схваща, че е болна, тя се разболява и след няколко дни заболява и детето й. То е едвам на няколко месеца и не е ваксинирано ", съобщи Маргарита Бачурова, основен контрольор отдел противоепидемичен надзор към РЗИ-Пловдив.

Майка и дете, контактували с тях също се разболяват и по този начин случаите нарастват лавинообразно. Най-засегната беше групата на децата до годинка, които не са ваксинирани.

По разпореждане на здравната ревизия незабавно се търсят децата без ваксини, които се оказват над 500. Жанета Демирева, която е общопрактикуващ доктор, уточни, че в практиката й има към 100 деца, които не са ваксинирани, само че множеството от тях отсъстват от страната.

При завръщането си у нас децата са получили ваксини. По наблюдения на лекари в Столипиново няма отвод да бъдат сложени ваксини.

Оказва се, че половината разболели се от морбили се са били имунизирани. " Тя имунизацията не може да даде 100%, в действителност при някои се получава опция да се разболее въпреки всичко ", добави  Бачурова.

Последният регистриран случай на морбили е от юли месец предходната година.

Ема Черногорска, от Сдружение " За децата ни ", уточни, че с първото си дете е сложила всички нужни ваксини. С второто обаче - не. " После с познати деца започнаха да стават произшествия и тежки реакции. Второто ми дете имаше лек здравословен проблем и имунизациите са отсрочени. Занимавайки се с тематиката открих, че при всяка зараза огромен % от заболелите са имунизирани ", разяснява тя.

Здравният контрольор съобщи, че в огромната зараза от морбили предходната година 91% от всички разболели се са неимунизирани, а другите са с незавършени имунизации.

По мотив веществото тиомерзал, което главно се показва като рисково във имунизациите, той съобщи, че в България не се ползва на деца до 1 година – ние купуваме най-хубавите ваксини, сподели той. " Тези родители, които споделят, че в никакъв случай повече няма да имунизират децата си и след това те отидат да учат в чужбина, вършат по 15 имунизации за година да вземат зелена карта или разрешителното ", добави инспекторът.

Черногорска съобщи, че не трябва здравните управляващи си затварят очите за несложени, само че вписани ваксини и би трябвало да дадат причини за изгодите от ваксини, а не суматоха.

" Какво да обясня като умряха 40 деца в Румъния. 99% гаранция е, че няма да се разболее ваксинирано дете ", сподели той.

Според Черногорска България е една от страните с най-вече на брой наложителни ваксини.

Ангел Кунчев поправя изказванието с думите, че българският календар не се разграничава от европейския - не вършим единствено спомагателни още 1-2 ваксини. " Правете разлика сред наложителна ваксина и имунизационен календар. В Украйна имаше дифтерия – 600 умряли, Румъния - 40 умряли от морбили. Какво желаете да стане? Миналата година Франция върна наложителните ваксини, Италия, Калифорния също.  Сега се разискват в още две страни ", сподели той.

По мотив налагането на санкции за неимунизирани деца Кунчев съобщи, че в никакъв случай не се разчита на това. По думите му към 100 са наложените наказания. Той посочи, че се разчита да се изясни на майката да не се опасява и да й се даде информация.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР