БТА Авторитетният социалист и доскорошен член на Националния съвет на БСП

...
БТА
Авторитетният социалист и доскорошен член на Националния съвет на БСП
Коментари Харесай

Дъбов: Ако Нинова не си тръгне сама, ще я изхвърлим от 4-ия етаж

 БТА Авторитетният социалист и досегашен член на Националния съвет на Българска социалистическа партия Димитър Дъбов е покъртен от следващите слаби резултати на Българска социалистическа партия на миналите предварителни парламентарни избори. Той е безапелационен, че би трябвало да освободи поста водач на партията непременно. И позволява, че това може да стане с уставни или с противоуставни ограничения. Ето какво разяснява той пред ПИК вечерта след изборите.

 

- Г-н Дъбов, по какъв начин оценявате изборните резултати на Българска социалистическа партия?

- Те би трябвало въпреки всичко да се преглеждат в подтекста на всичко, което се случи в изборния ден. Когато приказваме за Българска социалистическа партия, аз бих споделил, че това е един неприличен, срамен резултат, който нашата партия през последните 75 години не е постигала. Продължава свободното рухване на партията, освен това с доста ускорени темпове. От 4 април до момента ние продължаваме да слизаме надолу. Ако се допусна, че са взели участие към 3 милиона българи в изборите и ние имаме под 14 %, това значи, че би трябвало да имаме под 400 хиляди гласа при 480 000, които имахме на 4 април. Така необятно прокламираната от необятна лява коалиция в действителност реализира резултат, обратнопропорционален на необятно ляво. Напротив – става дума за малко и неугледно присъединяване на тези избори.

- Все отново би трябвало да има някакъв излаз от тази обстановка. Българска социалистическа партия, вървейки все по-надолу, или ще изчезне, или ще остане там на опашката, или ще би трябвало да се подхващат някакви дейности в тази партия за поправяне на ситуацията. Кое е допустимо?

- Аз мисля, че вероятното – и освен вероятното, наложителното, което би трябвало да се свърши, е смяна на управлението на партията. Пълно изчистване на това управление, започвайки от. Ако тя най-малко малко милее за тази партия, би трябвало сама да се отдръпна. Заедно с кликата ѝ. Те са останали там към 30 души към нея, те са един към този момент ликвидационен съвет на тази партия. Това не е управление на партията. Направила си е един Национален съвет, който да си я слушка, подбрала си е едни делегати за конгреса, които да ѝ ръкопляскат при всяко появяване, и резултатите стават все по-лоши и още по-лоши с наклонност да слизат надолу и надолу. Аз мисля, че в случай че тя сама, дружно с управлението, не реши в идващите дни да напусне, ние ще би трябвало да вземем всевъзможни ограничения – уставни и противоуставни и каквито желаете, и да ги изхвърлим от " Позитано “ 20. Казвам да ги изхвърлим в директния смисъл на думата. От 4-ия етаж надолу.

- Вие познавате доста добре процедурите. Знаете какво гласи вашият правилник и по какъв начин беше изменен. Ако не подаде оставка дружно с управлението и не се свика конгрес, какви други противоуставни ограничения, както казахте вие, могат да се вземат?

- Ще блокираме " Позитано “, ще сложим изрично въпроса за оставката. Има си неуставни способи, с които може да ѝ се изиска. А другояче уставните са следните: събира се конгресът и за две минути гласоподава едно решение, което звучи почти по този начин: Председателят на партията се избира директно или от конгреса, с решение на делегатите на конгреса. Прави се тая дребна корекция и се избира от конгреса ръководител на партията и драмата завършва. Защото Нинова или е в действителност с задача в тая партия да я завърши, да я ликвидира, от ден на ден си мисля това... Или продължава с някаква непримиримост, някакво неистово предпочитание да я забива и закопава надолу, към този момент тя копае под дъното.

И другото, което прави, е да се предлага непрестанно и вероятно да влезе в един управнически формат. С резултатите от изборите стана ясно, че явно, с цел да се ръководи България, би трябвало най-малко 4-партийна коалиция. Това е нещо извънредно комплицирано, доста мъчно, нетрайно. Спомнете си единствено преди 7 години, когато се правеше кабинетът Орешарски, прави го втората партия, т.е. нашата – Българска социалистическа партия, с тъга удържахме една година. Бяхме ние и Движение за права и свободи. А това с 4 партии няма да издържи и няколко месеца. Държавата влиза в една серпантина, която е доста мъчно да бъде овладяна. Виждате, че потегли доста сериозна инфлация, развиват се други процеси, подвигат се цените, служебният кабинет не може да се оправи с тези неща и не му е и работа...

Същевременно българските гласоподаватели не се довериха на по този начин наречените протестни партии, в които апропо има наши сътрудници, които имат стаж в Народното събрание и в партийното строителство не по-малко от нашия и от моя, бих споделил. Така че малко е мъчно да се приказва за партии на митинга, само че по този начин или другояче българските жители не им се довериха, не им повериха ръководството на страната. И това се трансформира в проблем. Колко пъти още би трябвало да се вършат избори, с цел да стане ясно, че с недомлъвки, с неразбираеми стратегии, с псевдореволюционни дейности няма по какъв начин да се ръководи тази страна.

- Ако Българска социалистическа партия беше в остарялата си кондиция, в случай че заемаше втората позиция решително, в случай че даже успяваше под някаква форма да изпревари ГЕРБ, да речем, тъй като това бяха двете противоборстващи партии, щеше ли през днешния ден да е на терена?

- Не, нямаше да може да се случи това нещо, в случай че Българска социалистическа партия си беше на мястото. Тя на 11 юли имаше шансове да играе за първа политическа мощ. Но Нинова и компания направиха по този начин, че тя се трансформира в треторазредна партия, на път е да стане даже и четвърторазредна. Нали си представяте, че в случай че ние в действителност имаме 37-38 народни представители, минимум в 5 или в 6 области няма да имаме въобще народни представители. Това са неприемливи неща. Отново споделям – това е неприличен, срамен резултат и цялостен неуспех на цялата идея на Нинова и измислената от нея и афиширана необятна лява коалиция.

- Ние ще следим процесите в тази партия, тъй като сме уверени като политически просветени хора, че една страна върви напред, когато има устойчиво дясно и устойчиво ляво. А не такива аморфни формирания като партията на. Затова ще следим процесите при вас и нека съумеете да възродите Българска социалистическа партия.

- Надявам се, че ще успеем.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР