БСП започна преговорите си с Демократична България за съставяне на

...
БСП започна преговорите си с Демократична България за съставяне на
Коментари Харесай

Нинова отчете съгласие в общи линии между ПП, БСП, ИТН и ДБ

БСП стартира договарянията си с " Демократична България " за сформиране на ново ръководещо болшинство и кабинет с третия мандат.

" Предизвикателствата и рецесиите, пред които е изправена, са доста по-силни от разликите, които имаме. Даваме си сметка за това и по тази причина сме на една маса. Подхождаме градивно и отговорно да се сътвори ръководство. Защото рискът България да остане без парламент в зимните месеци е в действителност огромен. Това обслужва проекта на Борисов за реституция. Ние няма да допуснем това ", беше коментарът на ръководителя на ДСБ и съпредседател на Демократична България Атанас Атанасов преди съвещанието.

Христо Иванов съобщи, че е удовлетворен от това, че основа на договарянията е програмата, контрактувана преди седмици с Политическа партия и Българска социалистическа партия.

" Ще се включим по-активно в процеса, когато има кандидатура за министър председател от Политическа партия ", сподели той.

Според Корнелия Нинова " в общи линии можем да кажем, че единодушие по програмата има " както с Политическа партия и Демократична България, по този начин и с " ИТН " и анонсира, че през идната седмица може да стартират диалозите за кандидатурите за министър председател и министри в възможен нов кабинет с мандат на Българска социалистическа партия.

Позицията на министър-председателя ще бъде препоръчана на " Продължаваме промяната " като първа политическа мощ - до момента поръчките на Политическа партия са за номиниране на Асен Василев. Преди това обаче партията държи да бъдат изпълнени две условия - приемане на измененията в антикорупционния закон и избор на Бойко Рашков отпред на комисията за битка с корупцията.

В 15 ч. се чака Българска социалистическа партия да стартира договаряния и с самостоятелните депутати от 47 Народно събрание.

В прессъобщението на Българска социалистическа партия не се показва какъв ще е съставът на групата от самостоятелните, които биха водили договаряния за възможна поддръжка на нов кабинет.

Бившият представител на Има Такъв Народ Николай Радулов даде сигнал, че сътрудниците му биха били " доста гъвкави " при съставянето на държавно управление, само че ще държат на няколко условия - битка с корупцията, усилване на структурите на националната сигурност, " цялостни промени " в Министерство на вътрешните работи и енергийна самостоятелност. Радулов разяснява, че би подкрепил кабинет, поддържан от Има Такъв Народ, само че не и в случай че в него има министри от партията.

Георги Георгиев от самостоятелните беше много по-скептичен във връзка с възможностите за такова държавно управление. Георгиев позволи, че Има Такъв Народ биха могли да отдръпват още веднъж поддръжката си в още по-критичен миг за ръководството на страната, което да сложи страната в заплаха от безредие посред зимата.

Към нечленуващите в парламентарни групи депутати се причислява и Елена Гунчева - някогашната депутатка от " Възраждане ", която се отдели от своята група и стартира да подлага на критика остро водача ѝ Костадин Костадинов.

Не е ясно дали ще се водят договаряния и с нея. При опитите за сформиране на кабинет с първи мандат тя разгласи, че няма да поддържа държавно управление с министър председател Асен Василев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР