БСП запазва крехка преднина пред ГЕРБ, съответно с 33,2% на

...
БСП запазва крехка преднина пред ГЕРБ, съответно с 33,2% на
Коментари Харесай

Евровотът: БСП с крехка преднина пред ГЕРБ, ВМРО - четвърти

БСП резервира нежна преднина пред ГЕРБ, надлежно с 33,2% на 32,5%, сочи изследване на настройките на гласоподавателите за идният евровот на 26 май. Данните са на проучвателен център " Спектър " с началник Петко Петков. Възложител на допитването е Института за съвременна политика, а извадката е направена измежду 834 лица над 18 години от цялата страна.

Според откривателите обаче, водачеството на Столетницата е в следствие не от привличане на нови гласоподаватели отвън твърдия партиен електорат, а от ерозията в електоралната база на ГЕРБ, провокирана от корупционните кавги и „ апартаментгейт “.

Третото място наподобява обезпечено за Движение за права и свободи с 8,5%. Партията стимулира своите симпатизанти с присъединяване Мустафа Карадайъ като лидер на листата. Това е спомагателен тласък за готовност на гласоподавателите на Движение за права и свободи, които ще отидат до урните, с цел да покажат поддръжка за своя водач, разясняват от " Спектър ".

Шансове да вкарат най-малко по един народен представител резервират и ВМРО-БНД с 4,2%, следвани от дясното обединяване " Демократична България " и обединението " Патриоти за Валери Симеонов ".

Социолозите разясняват и конкуренцията в трите съществени бранша на политическото пространство.

В левия бранш наред с Българска социалистическа партия за електорална територия се бори и възобновената под егидата на АБВ лявоцентристка „ Коалиция за България “. Те навлизат в акцията от добра изходна позиция – 2.7% от твърдо решилите да гласоподават и имат капацитет за напредък изключително при изискване, че Българска социалистическа партия остане затворена в своя корав партиен електорат.

В десния бранш политическата коалиция на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили има за противник своите някогашни сътрудници от разпадналия се Реформаторски блок, които в тези избори се явяват под название „ Демократична България – Обединение “.Отворен остава въпросът дали „ Демократична България “ ще успее да стимулира своите последователи да гласоподават. При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ възможностите им нарастват, само че и в актуалната обстановка те имат положителни шансове да завоюват европейски мандат, стартирайки акцията с 4.2 % от решилите да гласоподават, безапелационни са от " Спектър ".

В патриотично-националистическия бранш се изостря конкуренцията сред ВМРО-БНД и „ Патриоти за Валери Симеонов “. Освен обичайно мощната позиция на претендента на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки(4,2%), данните демонстрират и наклонност към повишение на поддръжката към някогашният вицепремиер и водач на НФСБ Валери Симеонов - към 4% На по-задни позиции към този момент остава „ Атака “ (1.2%).

На въпроса " Ще гласувате ли в европейските избори на 26 май? " отговор " изрично да " са дали едвам 33,5% от интервюираните. С " Не " са дали отговор 37,7%, а малко над 28% настояват, че още не са решили.

Интересни са резултатите и от последния въпрос, който социолозите са задали на реципиентите - " Какво съгласно вас би трябвало да е бъдещето на Европейския съюз? "

Оказва се, че множеството българи подрепят концепцията за Европа на отечествата - с над 34%, а за европейска федерация се афишират малко над 32%. Също толкоз споделят, че не могат да преценяват.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР