БСП внася сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР

...
БСП внася сигнал до главния прокурор срещу председателя на КЕВР
Коментари Харесай

БСП дава шефа на КЕВР на прокуратурата, иска и отстраняването му

БСП внася сигнал до основния прокурор против ръководителя на КЕВР Иван Иванов, а на следващия ден и  проекторешение за освобождението му от поста отпред на  комисията. Това разгласи на ексклузивен брифинг на " Позитано " 20 водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Според Левицата, с изявлението си през днешния ден в Народното събрание Иванов е отказал да изпълни  законово въведено обвързване, а точно регулаторът да се произнесе по договорката за ЧЕЗ. Утре социалистите внасят в Народното събрание и предложение за освобождение на Иванов като ръководител на комисията.

" Въпреки специфичното изменение в закона през днешния ден господин Иванов пред целия парламент сподели: ние този закон няма да го изпълняваме, тъй като той е неприятен ", уточни Нинова. Според нея Иван Иванов " желае да прикрие още веднъж цялата договорка, Гинка Върбакова, настойниците й, държавното управление, Бойко Борисов, всички, които са навързани към тази договорка ".

Законите се извършват такива, каквито са, акцентира Нинова и уточни, че в закона има критерии, въз основа на които КЕВР да може да се произнесе - в случай че се трансферират 20 на 100 от дяловете, в случай че се визира националната сигурност или публичният интерес.

Иванов взе отношение по тематиката за договорката с ЧЕЗ по време на разглеждането на отчета за активността на КЕВР през предходната година от Народното събрание. Докладът в последна сметка беше признат, само че в хода на дебатите Корнелия Нинова попита дали КЕВР е влезнала в новите си пълномощия, написани с промени в закона, за надзор върху покупко-продажби като тази за пазаруване на ЧЕЗ. Тя попита и какво е решила по писмото на Българска социалистическа партия, съпроводено с 200 000 подписа на жители.

Иванов отговори, че тематиката с ЧЕЗ ще бъде в отчета за 2018 година " В българското законодателство е планувано подписките да се взимат поради, когато се привикват референдуми ",  сподели той. КЕВР прецизно съблюдава българското законодателство, в случай че желаете сходна подписка да бъде взета поради, апелирам внесете предложение, обърна се той към Българска социалистическа партия. Иванов направи и коментар, че новият текст в закона е " бланкетен " и не дава никакви критерии, въз основа на които КЕВР да се поизнесе по покупко-продажби като тази с ЧЕЗ.

Текстът не разяснява дали КЕВР има капацитет да прави сходни произнасяния, разясни той. По думите му публичният ред и националната сигурност са обект на други държавни институции. Нито един регулаторен орган в Европейски Съюз няма сходни пълномощия да се произнася авансово по договорка от частно-правен темперамент, сподели още той.

 Според нея, в случай че има потребност от уточнение на текстове, това може да стане с подзаконов нормативен акт.

" Има ли отношение всичко това, което се случва в последните няколко дни. Сделката в Комисия за защита на конкуренцията, както знаете влезе, КЕВР отхвърля да я ревизира, макар че законът ги задължава. Сделката тихомълком си върви и на първи юли нови цени. Питаме, има ли връзка сред тези неща? Въпреки специфичното изменение в закона, през днешния ден господин Иванов пред целия парламент сподели, ние този закон няма да го осъществим, тъй като той е неприятен ", съобщи още Нинова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР