БСП отново се хвана за повишаването на цените, този път

...
БСП отново се хвана за повишаването на цените, този път
Коментари Харесай

Левицата пришпорва регулатора да каже исканото от ЧЕЗ поскъпване на тока

Българска социалистическа партия още веднъж се хвана за повишението на цените, този път на електрическата енергия, и в композиция със абсурда към пазаруването на активите на ЧЕЗ в България от " Инерком " изиска от енергийния регулатор да каже какво покачване на цените си са поискали електроразпределителното и електроснабдителното сдружения, обслужващи Западна България.

Парламентарната група на " Българска социалистическа партия за България " е изпратила писмо до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов, в което желаят да им бъде " предоставена информация по отношение на поисканото покачване на цената на електрическата енергия за битови консуматори от страна на " ЧЕЗ Разпределение " и " ЧЕЗ Електро " за новия ценови интервал ", оповестиха от левицата в четвъртък.

Заместник-председателят на групата Георги Свиленски изрази терзания поисканото нарастване да не е двуцифрено.

Единствено от ЧЕЗ не са оповестили обществено какво повишаване желаят, до момента в който доставчиците на ток в Югоизточна и Североизточна България ЕВН и " Енерго-Про " оповестиха, че тяхното предложение е за покачване с 6.9 и 5.5 % на цената от 1 юли 2018 година

Освен електроразпределителните и електроснабдителните сдружения заявки за нови цени от идващия регулаторен интервал подават атомната и въглищните електроцентрали, Електроенергийният систематичен оператор и " Националната електрическа компания ". Те се обработват от КЕВР и при нужда се изисква спомагателна информация. Около две седмици лишава цялостното окомплектоване на ценовите заявки, след което комисията ги разгласява на уеб страницата си. Очаква се това да стане до 20 април и социалистите, също като обществото, ще би трябвало да почакат до тогава, считат от енергийния регулатор.

След като бъдат оповестени заявките, КЕВР ще стартира да ги проучва и да реши дали поисканите разноски дават отговор на фактически нужните, с цел да излезе със свое предложение за нови цени от 1 юли. Практиката на регулатора до момента е да натиска растежа на цените и той да е по-нисък от поискания. Така да вземем за пример през 2017 година утвърденото повишаване на тока за бита и дребните компании беше 1.38 на 100 при поискано от крайните доставчици към 3 %.

Българска социалистическа партия замесиха в цената на тока и оповестения от ГЕРВ преди ден нов кметски " гейт ", този път в Мездра, като оповестиха, че задачата му е да замъгли същинския проблем на обществото - идното повишаване на електрическата енергия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР