БСП няма да подкрепи проектокабинета на проф. Николай Габровски, защото

...
БСП няма да подкрепи проектокабинета на проф. Николай Габровски, защото
Коментари Харесай

Румен Гечев, БСП: Няма да подкрепим кабинет Габровски, зад него със сигурност стои Борисов

БСП няма да поддържа проектокабинета на проф. Николай Габровски, тъй като зад него стои ГЕРБ. Това стана ясно от думите на Румен Гечев от " Българска социалистическа партия за България ", който беше посетител в " Денят стартира " на Българска национална телевизия.

„ Нали не си мислите, че проф. Габровски самичък е съставил кабинета си? Това са диалози за хора в детската градина. Независимо, че министър-председател сигурно има някаква независимост, само че без да съгласува състава с партията, която го издига, това нито е редно, нито е разумно. Така че при всички случаи зад кабинета, който ще бъде показан, стои Борисов и неговия екип. Ние сме декларирали, че няма да участваме в съдружно държавно управление, зад което стои ГЕРБ, Движение за права и свободи или " Възраждане ". Екипът, който ще бъде показан през днешния ден, сигурно зад него стои ГЕРБ ", уточни той.

Гечев беше безапелационен, че " Българска социалистическа партия за България " няма да прибягва до процедурни хватки в пленарната зала, които да оказват помощ за избирането на кабинет.

" Не поддържам игри с кворума като излизане от залата и заигравания с болшинството и малцинството. Ако това държавно управление бъде определено с такива игри, то няма по какъв начин да просъществува дълго, тъй като не може да се скрие от хората. Българска социалистическа партия желае да има постоянен кабинет, тъй като от това има потребност България. Но това не може да стане непременно - би трябвало да забележим какъв кабинет, с каква стратегия и състав ", сподели той.
Гечев разяснява и решението на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " да изключат Явор Божанков от групата поради изявлението му от парламентарната естрада в поддръжка на даването на оръжия за Украйна.

" Явор Божанков самичък се трансформира в черна овца, тъй като е определен с гласовете на последователи и симпатизанти на Българска социалистическа партия и той е решил да им промени. Така че това си е негово решение, не е съдбовно. Случва се и в другите партии. Разбира се, неприятно е и носи последствия, само че не мисля, че това е главния проблем на България и Българска социалистическа партия. Българска социалистическа партия е задоволително мощна партия, с цел да не се въздейства от тези забежки.
По думите на Гечев Божанков очевидно е взел това решение, воден от свои тласъци.
" Имаме решение на групов орган - Националния съвет по казуса за войната в Украйна, тъй че другите отзиви ги споделяме на Национален съвет, пред парламентарната група, само че когато има решение, то се съблюдава. Ако не си склонен с него, не гласуваш, само че когато имаш решение на Националния съвет на партията и ти освен не гласуваш, а излизаш на трибуната и атакуваш партията, която те е издигнала и своите сътрудници и казваш: " Аз съм по-умен от вас ", това прекрачва всевъзможни граници ", разяснява още той.

Румен Гечев сподели още, че в случай че третият мандат отиде при Българска социалистическа партия, социалистите ще стартират незабавна реализация на старания за съставянето на кабинет. Не са склонни, обаче, на коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Той разяснява с подигравка предлагането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов проф. Николай Габровски да е номинацията за министър председател и при третия мандат, в случай че се стигне до него.

" Борисов има положително възприятие за комизъм - ГЕРБ да предлага в третия мандат кой да бъде министър председател?! Такава процедура в света няма, това е някаква политическа иновация, да забележим! Няма да е с мандата на ГЕРБ, само че ще е с премиера на ГЕРБ, което и мен ме развеселява, тъй като усещам за комизъм ", сподели той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР