БСП и ГЕРБ с изравнени позиции. Затвърждава се подкрепата за

...
БСП и ГЕРБ с изравнени позиции. Затвърждава се подкрепата за
Коментари Харесай

Галъп: Протестът от 2 септември е донесъл щети за ГЕРБ, изравни се с БСП

БСП и ГЕРБ с изравнени позиции. Затвърждава се поддръжката за митингите. Блокадите обаче не са се понравили. Лидерите на митингите получават известност по-скоро постепенно. Доверието във властта остава ниско. Силите на двете съществени обединения остават изравнени. Идеята за нова конституция обърква, само че огромна част от обсъжданите съответни оферти са автоматизирано харесани.

Това са част от изводите от националното проучване, извършено от 3 до 11 септември измежду 807 пълнолетни българи, направено от " Галъп ". То е част от постоянния " Политически и стопански показател - самостоятелното ежемесечно изследване " лице в лице ", което се организира към този момент тридесет години.

Остават годни изводите, уловени в проучването на организацията в предходния месец.

 Графика: "Галъп "

В рецесията, двете съществени партии търпят ерозия и са с изравнени сили , а публиката се е преориентирала или към негласуване (29,4% от всички имащи право на глас), или към декларативния отговор " не поддържам никого " (общо 6,8%) или към нови варианти като Слави Трифонов (8,3% от имащите право на глас).

Голяма част от " Не поддържам никого " в самия избирателен ден обаче най-вероятно ще се трансформира в отвод от гласоподаване. Движение за права и свободи обичайно се активизира в месеци преди избори (7,6%), а Оперативна програма (2,7%) отчасти са преодолели шока от пика на митингите преди месец и половина и остават на ръба за влизане в последващо Народно събрание. Демократична България (5,2%) и групировката на Мая Манолова (2,2%) остават на високите равнища, реализирани в пика преди месец, само че към този момент не не престават " нагоре ". Влизането на мрежата на Манолова ще зависи от работата до изборите, до момента в който Демократична България наподобява сигурен участник в Народно събрание.

Така изгледи да бъдат в последващо Народно заседание още веднъж имат 7 обединения, като пет от тях на този стадий наподобяват сигурни. Разбира се, данните не могат да бъдат прогноза за избирателен резултат, а и са показани измежду всички, имащи право на глас, а освен измежду гласуващите (както биха били показани в същинска предизборна кампания).

Новото събитие е, че Българска социалистическа партия (13,5% от имащите право на глас) сякаш наподобява малко по-мобилизирана от ГЕРБ (13,2%) - в социологически проект двете цифри на процедура значат едно и също, само че инспекция измежду най-твърдо решилите да гласоподават демонстрира по-ниска убеденост при ГЕРБ. Това се дължи евентуално на обстоятелството, че теренът на проучването улавя резултатите на огромния митинг от 2 септември, който носи вреди на ГЕРБ. Вероятно има и прочут резултат на непрестижност. Изследването няма по какъв начин да улови резултатите на вътрешнопартийния избор в Българска социалистическа партия. Няма по какъв начин да улови и последните резултати на вчерашната акция, обвързвана и с Мая Манолова, в Народното събрание.

" Воля " (1,8%) е покрай главния пакет. С чувствителни резултати, въпреки и под 1%, са и обединения като " Движение 21 ", " Атака ", " Възраждане " и други Анонсът за влизането на някои дребни обединения при Манолова може да се окаже значим фактор за " Изправи се.БГ ". Ще би трябвало да мине още време обаче преди публичното мнение да почне да свързва Мая Манолова, да вземем за пример, с Татяна Дончева и други С десети от % се употребяват планове като тази на Цветан Цветанов, само че там е допустимо да има така наречен " прикрит избор ".

Като цяло, данните свидетелстват по-скоро за статика, само че и за продължаваща ерозия на облика на властта. Последното проличава в това, че над две трети поддържат митингите. Конкретното искане за оставка на държавното управление и бързи избори се споделя от 59% от пълнолетните българи. Създаването на втори кабинет в този мандат по-скоро обърква хората - 36% поддържат, а 43% не поддържат.

 Графика: "Галъп "

Мнозинство от 57% не поддържа блокадите, до момента в който 34% ги поддържат.

Контрапротестите намират поддръжка измежду 28% от пълнолетните българи, а 53% не ги поддържат.

Няма основна смяна в доверието към институциите по отношение на проучването от предходния месец. Спадът при държавно управление и парламент не е траял, въпреки те да остават на достигнатите в предишния месец ниски равнища на доверие - този месец надлежно 21% и 15%.

Президентската институция ненапълно възвръща равнищата си на доверие от предишни интервали, откакто изглеждаше застрашена преди месец, и в този момент е с доверие от 52%. Толкова е и персоналното доверие в Румен Радев, с което той остава най-одобряваната политическа фигура у нас.

Бойко Борисов остава с доверие под 20% и по този начин е на обичайните равнища на Корнелия Нинова и двамата към този момент имат еднообразно утвърждение измежду обществото. Слави Трифонов има 30% доверие. Хората от " Отровното трио " към момента имат относително ниска известност, въпреки че тя пораства. На ниската известност се дължат и привидно не толкоз високите равнища на персонално доверие за тримата - в диапазона сред 11 и 16%.

Най-различните стартирани до момента хрумвания за конституционни промени срещат поддръжка , от време на време автоматизирана. Трудно е да се чака необятна информираност у популацията - тук по-скоро става дума за инстинкти. Ниското доверие в ръководещата каста проличава и в това, че всички хрумвания, свързани с понижаване на мандати, срещат изключително утвърждение.

Личи слаба осведоменост по правни тематики, да вземем за пример. Самото искане за нова конституция също провокира комплициране - тук отговорите към този момент са повлияни и от съответната обстановка, а не са кардинални. Все отново, концепцията за Велико национално заседание сякаш по-скоро среща малко повече инстинктивно утвърждение, спрямо неодобрението (макар най-чувствителен да е делът на тези, които не могат да преценят). Премахването на института на Велико народно събрание, да вземем за пример, среща по-ясно отрицание. Последното значи, че Велико народно събрание по табиет се възприема като нещо значимо. Съвсем различен въпрос е до каква степен респондентите са наясно с съответни измерения на тематиката.

Ограничението за еднополови бракове се оказва една от най-широко споделяните хрумвания, наред с така наречен учебен ценз, увеличение на президентските пълномощия, военна работа и др.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР