„БСП е категорично против сделката за ЧЕЗ, която е неясна,

...
„БСП е категорично против сделката за ЧЕЗ, която е неясна,
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Даваме сделката за ЧЕЗ на прокуратурата. Тя е неясна и задкулисна

„ Българска социалистическа партия е изрично срещу договорката за ЧЕЗ, която е неразбираема, подмолна, не се знае кой е крайният покупател, не се знае кой я финансира и какво ще е бъдещето на сдружението. Смятаме, че държавното управление на Бойко Борисов принася в жертва 3 милиона българи.” Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова на конференция в централата на партията. По думите й задачата на Българска социалистическа партия е да отбрани тези хора, националния интерес и националната сигурност. Левицата е внесла искане за чуване на премиера в Народно събрание като първа точка в дневния ред. ПГ на "БСП за България " внася и искане за анкетна комисия в Народното събрание, която да обясни събитията за договорката. "Смятаме, че политическата отговорност е персонално на премиера Бойко Борисов”, означи Корнелия Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия изиска прекъсване на договорката посредством всички вероятни законови механизми. "Позицията ни е, че при разкриване на нова процедура, страната би трябвало да взе участие наедно с други купувачи, не да национализира, а да взе участие на пазарен принцип”, безапелационна бе водачът на опозицията. Корнелия Нинова акцентира, че това няма да е казус за държавното управление на Борисов. „ Припомням, че изкупиха по сходен метод „ Авионамс”, когато решиха, че това е значимо за държавата”, напомни Нинова. Тя бе безапелационна, че ЧЕЗ е не по-малко значима инфраструктура за България и напомни, че сходни държавни сдружения има и в Европа – във Франция, в Белгия, в Унгария.

„ Ще се срещнем с чешкия дипломат, на който ще връчим писмо, позиция и въпроси към чешкото правителство”, сподели водачът на опозицията. Тя изясни, че е получено удостоверение и тази среща ще се състои в четвъртък, от 11 часа. „ Към въпросите, които задаваме и те към този момент са известни, ще прибавим и- какви гаранции са дадени пред чешката страна за договорката, кои банки или офшорни компании ще извършат заплащането, правилно ли е, че то към този момент е осъществено и от къде е платено?”, добави Нинова.

Борисов и Цветанов да спрат да лъжат, че става въпрос за частни компании. ЧЕЗ е държавна.

„ Обръщам се към Борисов и Цветанов да спрат да лъжат, че става въпрос за частни компании. Зад ЧЕЗ стои чешката държава”, съобщи Корнелия Нинова. Според нея е обикновено българската страна да прояви интерес- какво се случва с значима инфраструктура на нейната територия.

Корнелия Нинова изясни и каква е персоналната отговорност на Борисов. „ Той казава: „ Те продадоха ЧЕЗ”- кои, някои през 2015 година А обстоятелствата са – през 2004 година 67% от сдружението е продадено от премиера Симеон Сакскобургготски, не от Българска социалистическа партия. Тогава Българска социалистическа партия бе против”, напомни Нинова и добави, че през 2011 година останалите 33% са продадени от Бойко Борисов. „ И тогава Българска социалистическа партия бе срещу. И в този момент оставаме на тази позиция”, безапелационна бе тя.

Корнелия Нинова напомни, че неотдавна ГЕРБ желаеха обзор на прехода и грабежа от приватизацията, само че след това се отхвърлиха, за разлика от Българска социалистическа партия. След като ръководещите повдигнаха тематиката, водачът на Българска социалистическа партия изиска от всички български институции досиетата на приватизацията от прехода. „ И ги получих. Ето това е досието на приватизацията на ЧЕЗ”, сподели Нинова и сподели директория с документи. Тя прочете част от приватизационната тактика на ЧЕЗ, в която се споделя, че: „ 33% се резервират, с цел да може страната да има опция за надзор и контрол над активността на сдружението, както и гаранция за това, че приватизираните сдружения ще упражняват активността си в синхрон с публичния интерес”. По отношение на въпросите, свързани с бъдеща продажба на остатъчен държавен дял, в документа се споделя: „ Основна причина за опазване на държавен дял, е да продължи страната да упражнява допустима степен на отбрана на държавните ползи посредством присъединяване в органите на ръководство на сдружението. "

Твърдението на Борисов, че не знае за продажбата, или е погрешно, или ЧЕЗ не са си изпълнили изискванията по контракта.

Корнелия Нинова попита Бойко Борисов- дали е нарушил тактиката на приватизация, като е продал остатъчния 33% дял, откакто в документа написа, че той би трябвало да се резервира, с цел да се подсигурява държавният интерес. „ Нарушил ли е държавния интерес, когато през 2011 година продаде 33%? При какви условия ги продаде и има ли в договорите за продажба на ЧЕЗ изискване, че в случай че ЧЕЗ реши да си продава акциите, би трябвало да уведоми документално и авансово, с прецизен час, продавача, т.е. българската страна. В това досие има такива условия”, безапелационна бе тя. Според нея, изказванието на Борисов, че не знае за продажбата, или е погрешно, или ЧЕЗ не са си изпълнили изискванията контракта. „ Ние считаме, че той е знаел”, отсече Нинова. Тя добави, че досието на ЧЕЗ отива в прокуратурата.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР