Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва

...
Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва
Коментари Харесай

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в редовното заседание на Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел

Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева взе участие в постоянното съвещание на Съвет „ Общи въпроси “, което се организира през днешния ден в Брюксел. Министрите започнаха подготовката на идния Европейски съвет, като обмениха отзиви по заложените в дневния ред тематики - защита, обществени въпроси, просвета и обучение, миграция. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Темата за защитата ще бъде прегледана в подтекста на подписаната на 13 ноември от 23 държави-членки, в това число България, нотификация за започване на Постоянно структурирано съдействие (ПСС). Лидерите ще създадат обзор на развиването на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО и ще преразгледат напредъка по други работни посоки. Държавните и държавни ръководители ще обсъдят и резултатите от Срещата на върха в Гьотеборг на 17 ноември, на която бе подписана Прокламация на Европейския дирек на обществени права и бяха обрисувани стъпки в региона на културата и образованието.
Министър Захариева поддържа заложените в програмата на водачите тематики, като акцентира тяхната значителност. Само преди година малко на брой имаха вяра, че е допустимо толкоз бързо да бъден даден старт на ПСС. Миналата седмица поставихме началото на дълготрайна взаимна работа и се надявам, че всички държави-членки ще се причислят, съобщи българският първи посланик. В същото време би трябвало да продължим да работим за задълбочаването на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО, означи тя.
След сполучливата Среща на върха в Гьотеборг Европейският съвет би трябвало продължи дебата за бъдещето на общественото измерение на Европейски Съюз, сподели още Екатерина Захариева. Лидерите би трябвало да дадат ясни насоки по какъв начин да продължим работата си за обезпечаване на обективни работни места и напредък, уточни тя.
Съвет „ Общи въпроси “ организира продан на отзиви по Работната стратегия на Европейска комисия за 2018 година, която подчертава върху нуждата от съответно измерими резултати с действителна добавена стойност за жителите на Европейски Съюз. България, която ще поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз от 1 януари 2018 година, поддържа амбициозната Работна стратегия на Комисията, съобщи министър Захариева. От предпочитано значение за нас са досиетата в региона на миграцията и сигурността, укрепването на Икономическия и паричен съюз, завършването на Банковия съюз и намаляването на рисковете в бранша. Очакваме предлагането на Европейска комисия за идната Многогодишна финансова рамка, като считаме, че Кохезионната политика би трябвало да резервира мястото си в и бюджета на Европейски Съюз след 2020 година като значим инструмент за гарантиране стабилно развиване. Ще продължим напъните на актуалното Естонско председателство във връзка с Цифрова Европа.
Съгласно откритата процедура, актуалното Естонско и встъпващото Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз показаха пътна карта за Европейския учебен срок за 2018 година Тя обрисува всички основни стъпки за осъществяване на Семестъра през идната година и дава предварителни насоки по отношение на фокуса на полемиките в съответните формати на Съвета.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР