Брюксел вижда икономическа заплаха за производството на електрически автомобили в

...
Брюксел вижда икономическа заплаха за производството на електрически автомобили в
Коментари Харесай

Брюксел разследва евтиния внос на китайски електромобили

Брюксел вижда икономическа опасност за производството на електрически коли в Европа, поради евтиния импорт от Китай. Европейската комисия публично стартира следствие против дотациите за китайските електрически автомобили, задвижвани с акумулаторна батерия (BEV), предават международните организации. Европейски Съюз би трябвало да дефинира дали веригите за основаване на стойност на BEV в Китай се употребяват от нелегално субсидиране и дали то предизвиква или има заплаха да аргументи икономическа щета за Европа.

В хода на следствието ще бъдат проучени евентуалните последствия и влияние на ограниченията върху вносителите, ползвателите и потребителите на електрически коли, задвижвани с акумулаторна батерия, в Европейски Съюз. Въз основа на констатациите от следствието Европейска комисия ще откри дали е в полза на общността да в профил последствията от откритите нелоялни търговски практики посредством налагане на антисубсидийни мита върху вноса на електрически автомобили от Китай.

Разследването беше оповестено от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и все още е ясно, че ще се придържа към прецизни правни процедури в сходство с разпоредбите на Европейски Съюз, което би трябвало да даде опция на всички наранени страни, в това число китайското държавно управление и дружества/износители, да показват своите мнения, доказателства и причини.

Експертите от Европейска комисия настояват, че имат достатъчно доказателства за това, че неотдавнашното внезапно нарастване на евтиния и субсидиран импорт на електрически коли от Китай в Европейски Съюз съставлява икономическа опасност за бранша на Стария континент.

Европейските производители на коли от дълго време водят борба за производството на по-евтини електрически транспортни средства, пробвайки да да изтрият преднината на Китай в създаването на бюджетни за потребителите модели.

„ Трябва да понижим разликата в разноските с някои китайски играчи, които започнаха с електрическите автомобили потомство по-рано “, съобщи през септември пред Reuters изпълнителният шеф на Renault – Лука де Мео. Той добави, че когато индустриалните разноски в Европа намалеят, цените също ще се намалят.

Китайските производители на EV, в това число BYD, Nio и Xpeng се насочват към европейския пазар на електрически автомобили, където продажбите скочиха с съвсем 55% до към 820 000 EV автомобила през първите седем месеца на 2023 година, съставляващи към 13% от всички продажби.

Xpeng възнамерява да се разшири на повече европейски пазари през 2024 година, а Zhejiang Leapmotor Technology разгласи пет модела за отвъдморските пазари, в това число Европа, през идващите две години.

Според автомобилната консултантска компания Inovev, 8% от новите електрически автомобили, продадени в Европа септември тази година, са създадени от китайски марки, по отношение на 6% предходната година и 4% през 2021 година.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР