Брюксел иска от България да отговори на няколко допълнителни въпроса,

...
Брюксел иска от България да отговори на няколко допълнителни въпроса,
Коментари Харесай

Брюксел прати допълнителни въпроси за държавната помощ за "Марица-изток 2"

Брюксел желае от България да отговори на няколко спомагателни въпроса, преди да каже дали разрешава закъсалият ТЕЦ  " Марица-изток 2 " да получи към 500 млн. лева нарастване на капитала си и дали това би била непозволена държавна помощ. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която изключително посети централата в понеделник. В теца възникна пожар, който срина комина на сероочистката на осми блок. Петкова не даде повече детайлности за позицията на Европейската комисия. От думите й не се разбра и по какъв начин тъкмо централата ще се оправи с вредите от пожара.

Министърът посочи, че инцидентът е станал в осми блок на електроцентралата. Той и седми блок са в планов ремонт, който се извършва от външна компания. Сероочистката на седми блок не е потърпевша и там ремонтът ще завърши и мощността ще проработи през идващия месец, добави Петкова. Според регионалния шеф на Стара Загора Гергана Микова случаят е станал след запалване на сероочистващата апаратура, след което пламва и коминът. Микова отхвърли да разяснява версия за бойкот. " Не мога да кажа, има органи, които да отговорят на този въпрос ", разяснява тя, представена от БГНЕС.

Взети са всички нужни ограничения за обезопасяване на региона. Няма потърпевши или починали хора, а пожарът не е повлиял на настоящата работа на електроцентралата, твърдят от енергийното министерство. В гасенето на пламъците са се включили над 80 пожарникари. Предстои да се направи оценка на вредите и да се набележи оздравителен проект, допълни областният шеф на Стара Загора.

Не е ясно обаче до каква степен тецът ще се оправи с вредите поради тежкото си финансово положение. В момента компанията чака становище на Европейската комисия, която да реши дали да разреши увеличение на капитала й с към 500 млн. лева Целта е централата да усъвършенства ликвидността си и да избегне банкрут. Така, в случай че поддръжката за теца не бъде утвърдена, сдружението ще изпадне в неплатежоспособност. " Марица-изток 2 " приключи 2018 година със загуба от 332 млн. лева

Загубите се натрупат най-много поради покупката на скъпи квоти въглеродни излъчвания. В момента дълговете на теца (краткосрочни и дългосрочни) са за съвсем 1.4 милиарда лева. Най-много от тях - над 1 милиарда лева, централата дължи на компанията майка - Българския енергиен холдинг (БЕХ). Промяна няма и от началото на годината - за първите три месеца на 2019 година централата е на загуба от над 33 млн. лева, демонстрира информация на в. " Сега " във финансовия доклад на сдружението.

Според предходни изявления на министър Теменужка Петкова централата и лигнитните мини в комплекса " Марица-изток " би трябвало да работят най-малко още 60 година, тъй като били значими за енергийната сигурност на страната. Макар да е мощно закъсала финансово, държавната централа се отхвърли от търговете за леден запас, а парите получава купената от Ахмед Доган ТЕЦ-Варна.

 

ИНСТАЛАЦИЯ
Сероочистващата апаратура е изключително значима. Именно поради неналичието на сходни съоръжения България е застрашена от затваряне на тецовете в идните десетина години. В момента страната ни упорства Брюксел да направи изключения и да остави тецовете да работят все пак. Самите сдружения нееднократно са изтъквали пред енергийния регулатор, че нямат пари и желаят комисията да им утвърди по-висока цена на създаваната сила, с цел да си разрешат монтиране на инсталациите. От КЕВР обаче първо желаят да видят вложенията, преди те да бъдат включени в цената за крайния консуматор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР