Брюксел. Европейската транспортна политика за един по-приобщаващ съюз, съгласно многогодишната

...
Брюксел. Европейската транспортна политика за един по-приобщаващ съюз, съгласно многогодишната
Коментари Харесай

New Europe: Трансевропейските транспортни мрежи ше вдъхнат нов живот на Балканите

Брюксел. Европейската транспортна политика за един по-приобщаващ съюз, според многогодишната финансова рамка за 2021-2027 година, бе разисквана в Европейския парламент сред европейския комисар по районната политика, Корина Крецу и гръцкия транспортен министър Христос Спирдзис, написа основаното в Брюксел електронно издание New Europe в материал, предаден без редакторска интервенция.
Комисарят се разгласи в отбрана на Гърция, като акцентира ролята, която тя изигра по време на икономическата рецесия, което даде опция на Атина да приключи работата под 100% съфинансиране.
„ Гърция е част от сърцето ми, аз се борих пред Европейския парламент, с цел да има изключителни ограничения (взети) в изключителни времена ", сподели Крецу, която също поздрави Спирдзис и гръцкото държавно управление за оправянето със обстановката в Гърция при сложните условия.
Изпълнителният орган на Европейски Съюз е вложил до 70 милиарда евро в транспортния бранш, като 30 милиарда евро са особено предопределени за трансевропейските транспортни мрежи (ТНТ).
„ Нашата цел е да увеличим железопътните мрежи с 4 600 км, до момента в който построяваме повече от 2000 км ТНТ път “, добави Крецу, която беше дейна, когато става въпрос за инспекция на множеството европейски планове на място. „ Един от най-вълнуващите моменти за мен беше в Темпи (Гърция) с министър-председателя Алексис Ципрас ", сподели тя, като добави, че визитата им на един от най-опасните сектори от пътя за Солун е било преломна точка за нея.
Пътуването от Румъния до Солун отнемало 9-10 часа през 90-те години, само че в този момент може да бъде приключено за 3-4 часа с кола.
Комисарят очерта проектите си за опростяване на регулациите, изключително по Регламента за общите разпореждания, като сподели: „ Искаме коренно опростяване на регулациите... Надяваме се на поддръжката на Европейския парламент, който би трябвало да утвърди идната многогодишна финансова рамка допустимо най-скоро “, акцентира комисарят.
„ Хората, които пътуват до Солун, които употребяват метрото в Атина, и които ще употребяват метрото в Солун в бъдеще, не знаят, че повече от 85% от финансирането идва от Европейски Съюз. Важно е хората да знаят това, с цел да защитят европейския план. Живеем в сложни времена с доста провокации. Нашият дълг като европейци е да потвърдим какъв брой прави за своите жители Европейски Съюз, както във финансов, по този начин и в капиталов проект “, съобщи Крецу.

Прогресивните сили би трябвало да се обединят

С европейските избори в непосредствена непосредственост, прогресивните сили на блока би трябвало да показват нова концепция за продуктивна реорганизация. „ Трансевропейските транспортни мрежи би трябвало да бъдат приключени, с цел да се сътвори нов европейски разказ “, съобщи Спирдзис.
„ Проидуктивната реорганизация може да бъде насърчена от устойчива капиталова политика, възобновяване на човешкия капитал, запазване на околната среда и сигурни работни места. Това е нашето предложение за Гърция, за Балканите и за Европа “, добави министърът. „ Предложенията от другата страна на политическия набор може да се обединят като неолиберални оферти, които, с цел да може Европа да стане конкурентоспособна, допускат държавните управления да понижат разноските си “. Тази концепция обаче не регистрира доста високите разноски за запазване на околната среда. „ Това е висока цена за плановете “, сподели Спирдзис, „ в допълнение към разноските за обществено подкрепяне, правораздаване и господство на закона и... цената на демокрацията “.
Според Спирдзис Европейската комисия и Европейската капиталова банка би трябвало да отхвърлят логиката, че един план би трябвало да се финансира единствено в случай че можем да подсигуряваме неговата жизненост. Според министъра би трябвало да има и други критерии, като развиване и продуктивна реорганизация, както и пътна сигурност. „ Проектите основават напредък в локалните общности “, уточни той преди да добави: „ Задължение на всички нас е... да поддържаме нашите възгледи, своето разнообразие и различия “.
Що се отнася до неотдавна утвърденото Преспанско съглашение, с което се приключва разногласието за името със сегашната Северна Македония, Спирдзис счита, че на Балканите към този момент е образувана нова динамичност. „ Гърция към този момент няма да бъде гранична страна за Европа и в този момент може да огледа във вътрешността към Балканите “, добави балкански страни ще спомогнат за свързването на пристанищата на Северна Гърция - Солун, Кавала и Александруполис с черноморските пристанища на България. „ Връзката с Румъния би трябвало да бъде в центъра на нашето внимание “, добави Спирдзис, като предпожи, че плановете в този момент са за финансиране от Европейската комисия.
„ Тези планове в допълнение ще подсигуряват взаимосвързаността и интеграцията на България и Румъния като членове на Европейски Съюз, само че също по този начин ще подобрят ролята на Сърбия и Северна Македония, като ги приближат до Европа “, сподели гръцкият министър пред New Europe. “Същите резултати ще бъдат реализирани посредством основаването на пътна връзка с Албания и други райони на Западните Балкани, с цел да се реализира по-добро съдействие, по-голяма непоклатимост “.
Железопътната връзка сред Солун и границите на Северна Македония ще бъде приключена в границите на идващите няколко седмици, което разрешава осъществяването на втората линия, която ще доближи Скопие. „ Във втората част от проекта влиза връзката сред столицата на Северна Македония и Белград “, приключи Спирдзис.
Както съобщи един от уредниците на дебата, Милтос Киркос, евродепутат от групата на европейските социалдемократи, в навечерието на европейските избори, конфликтът е сред про- и антиевропейските сили, които ще преобладават политическия разговор. „ Ние би трябвало да сме за повече Европа, за обща икономическа политика “. Опитът на Гърция сподели, че страната не е съумя да сформира свои лични стратегии за излизане от рецесията.
Германският евродепутат Исмаил Ертуг, който също участва на дебата, очерта провокациите, пред които ще бъде изправен Европейският парламент, като член на Комитета по превоз и туризъм. „ Като Комисия по превоза желаеме 10 милиарда евро, само че комисията на Европейския парламент за районното развиване споделят, че 4 милиарда евро са задоволителни и отхвърля да задели тази сума за ТНТ “, сподели Ертуг, който също разкри градовете и летищата, които гълтам най-вече пари, което води до липса на трансгранична връзка в границите на Европейски Съюз “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР